Вигаудас Ушацкас, бивш посланик на ЕС в Русия, заяви, че Москва не следва да се разглежда като заплаха за страните от Прибалтика, това съобщава изданието  The Baltic Times.
«Аз не разглеждам Русия като пряка заплаха за страните от Балтика в дадения момент.

Пентагонът и НАТО също не виждат заплаха», заяви  Ушацкас, който се бори за поста президент на Литва, по време на вътрешните дебати на партията «Съюз на отечеството — Христянски демократи на Литва».

Ушацкас добави, че в случай на победа на предстоящите избори за президент на Литва ще повиши отбранителния бюджет на страната, но няма да възприема Русия като някаква заплаха.

Според политика, понастоящем трябва да се поддържат наличните връзки с Русия. Той отбеляза, че риск от какъвто и да било военен конфликт не съществува, а трудностите са в резултат само на човешкия фактор.

По-рано канцлерът на Австрия Сбастиян Курц заяви, че страните от ЕС трябва да поддържат диалог с Русия, да не допускат по-нататъшно влошаване на отношенията, а в перспектива да искат тяхното подобрение.

Отношенията между Русия и западните страни се влошиха във връзка със ситуацията в Украйна и около Крим.

Западът, обвинявайки Русия в намеса, въведе срещу нея санкции.

Русия на 6 август 2014 година предприе ответни мерки, пое курс към импортно заместване и нееднократно заявява, че няма да допусне с нея да се разговаря на езика на санкциите.

Петя Паликрушева

 

Тагове: ; ; ; ; ;