Американският президент Доналд Тръмп заяви, че ще изтегли страната си от сключения през 1987 г. Договор за ликвидиране на ракетите със среден обсег на действие, по който другата страна е Русия. Това съобщи Българското национално радио.

Без да добавя подробности, Тръмп оповести, че Москва е нарушила споразумението.

Договорът забранява на САЩ и Русия да притежават, произвеждат или изпробват базирани на суша балистични и крилати ракети с обхват от 500 до 5500 километра.

„Русия наруши споразумението. Те го нарушаваха от много години и не знам защо президентът Обама не е излязъл от него или не е преговарял. Няма да ги оставим да нарушават ядрено споразумение, да разработват оръжия, докато на нас не е позволено. Затова прекратяваме споразумението. Ще трябва да разработваме оръжия, освен ако Русия и Китай не дойдат при нас и не кажат „Хайде да сме наистина умни и никой от нас да не разработва такива оръжия“, заяви Тръмп.

Оттеглянето най-вероятно е свързано с разработването на руската ракета „Новатор 9М729“, която според НАТО ще даде на Русия възможността за скоростен ядрен удар срещу страна от военния пакт. Според Москва, разработеното оръжие не нарушава договорът от 1987.

Източник от руското министерство на външните работи, цитиран от ТАСС и Франс прес, е заявил, че „подобно решение се вписва в курса на САЩ да напускат международно-правните споразумения, които им налагат същите задължения, като на техните партньори“.

Излизането на Вашингтон от Договора за ликвидиране на ракетите със среден обсег на действие ще бъде втори удар по стратегическата стабилност в света, написа в Туитър ръководителят на временната комисия на Съвета на федерацията по информационната политика и медийните отношения Алексей Пушков.
Заместник-министърът на външните работи на Руската федерация Сергей Рябков заяви, че реакцията на Москва изисква разглеждането на конкретните планове на Вашингтон и няма смисъл тя да се основава на емоционални импулси. Русия осъжда опитите на САЩ да изнудват Москва, за да получат отстъпки, особено по въпросите на международната сигурност, отбеляза още Рябков.

Според „Ню Йорк таймс“ изтеглянето на САЩ от спогодбата е свързано и с желанието на изпълнителната власт да противодейства на китайското военно присъствие в западната част на Тихия океан.

Тагове: ; ; ; ;