Руската православна църква счита Константинополския патриарх Вартоломей за разколник. Това заяви главата на отдела за външни църковни връзки към Московската патриаршия митрополит Иларион Волоколамский.

В понеделник РПЦ обяви за разрива в отношенията с Константинопол на фона на предоставянето на автокефалия на Украйна .

Според Иларион, със своето решение да предостави автокефалия на неканоничната църква на Украйна Вертоломией «се е признал за разколник….и сам се е присъединил към разкола».

«Така действат църковните канони. Съответно, за нас в момента Константинополският патриарх е разколник», поясни митрополитът в ефира на телевизия «Русия 24».

Както отбеляза Иларион, РПЦ не признава решенията, приети от патриарх Вартоломей.

«По никакъв начин не можем да признаем правото, което той незаконно си присвои — еднолично да приема апелации от поместните православни църкви, да нахлува в канонична територия на православните църкви, да разбойничества, да създава някакви свои структури без позволението на църквите», заяви митрополитът.

Иларион подчерта, че Константинополският патриарх няма право да анулира документи, «които повече от 300 години са били доказателство за някаква църковна реалност, … запазваща се и до днес.

Петя Паликрушева

 

РИА Новости https://ria.ru/religion/20181020/1531117289.html

Тагове: ; ; ; ; ; ;