Във Вашингтон стъкмяват подвод, за да могат за пореден път да наложат санкции срещу Русия, заяви заместник министърът на външните работи на Русия Сергей Рябков..

Той отбеляза, че американските власти продължават да плашат собствената и световната общественост «с руските хакери и блогъри», във връзка с което са обвинили още една гражданката на Русия в опит да въздейства върху настроенията на избирателите в навечерието на изборите за конгрес на САЩ.

«САЩ явно надценяват собствените си възможности. Демонстрирайки враждебност към Русия и отнасяйки се презрително към целия свят, те ще получат само още по-жесток отпор», се казва в коментара на Рябков.

Дипломатът подчерта, че САЩ повече от две години — от президентските избори — разпостраняват безпардонни лъжи относно «митичната ръка на Москва».

С това Вашингтон се опитва да разиграва поредния фарс и преди изборите за конгрес, добави той.

«Вече нееднократно отбелязахме, че става дума за срамна клеветническа кампания. Тя е продиктувана от стремежа на някои американски политици да получат предимство в междинните кавги и едновременно да притискат Русия.

Затова на ход са някои средства, включително откровено поръчкови наказателни дела с нелепи обвинения и смехотворна доказателствена база», допълни Рябков.

НОВИТЕ ОБВИНЕНИЯ

По-рано американското Министерство на правосъдието предяви обвинения за намеса в предстоящите избори през ноември. Според версията на Вашингтон, 44-годишната рускиня Елена Хусяйнова е забъркана в заговор с цел «да посее смут в политическата система в САЩ» чрез «разпространяването на дезинформация и провокиране на спорове» по широк спектър въпроси.

В частност, отнася се за контрола над продажбата на оръжия и имиграцията.

По данни на обвинението, Хусяйнова е главен счетоводител на компанията Project Lakhta, която, както твърдят от Министерството на правосъдието на САЩ, е основана от «руския олигарх Евгений Пригожни» и свързаните с него  Concord Management and Consulting LLC и Concord Catering.

Нейната задача била финансовата страна на проекта, в частност закупуването на реклами в социалните мрежи, регистрирането на домейни и придобиване на сървъри в САЩ.

При това, отбелязват от Министерството на правосъдието на САЩ, обвинението няма данни за това, че Хусяйнова или сговорът като цяло са могли да окажат какъвто и да било ефект върху резултатите от изборите.

Петя Паликрушева

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;