Гръцкият министър на външните работи Никос Кодзиас подаде оставка в знак на протест против дяснопопулисткия партньор в правителството. Застрашен ли е сега компромисът с Р Македония в спора за името?
Преди да замине за срещата на върха на ЕС в Брюксел премиерът Алексис Ципрас заяви, че е приел оставката на министъра на външните работи с «болка в сърцето».  Сега той поема министерството на външните работи и иска да изрази голяма благодарност на своя главен дипломат. Рядко една реакция след оставка на министър звучи толкова трогателно.

«Сметката плати грешен министър», пише  лявооринтираният вестник «Ефимерида тон синдактон», който иначе е благосклонен към премиера.

«Той жертва Кодзиас, за да остане на власт малко по-дълго», негодува консервативният вестник «Елефтерос типос».

Както изглежда, и на Ципрас би му харесало повече, ако неговият външен министър бе останал. Все пак той трябваше да напусне. Защо?
Оставката бе предхождана от скандал между Кодзиас и дяснопопулисткия министър на отбраната Панос Каменос на заседание на правителството във вторник. Ставало дума за договора за решаване на спора за името с Р Македония, който Кодзиас рекламира като свой успех, а Каменос отхвърля. Остра е била дискусията и за другите приоритети на външната политика на Гърция. Премиерът Ципрас мълчал, докато министрите се карали.

Поради това Кодзиас се почуствал недостатъчно подкрепен от премиера, оценява Константинос Филис, директор в атинския Институт за международни отношения. Първо трябва да можете да си представите това: Кодзиас дава подкрепа на договора за името за своя сметка и трябва да гледа как Каменос се държи като алтернативен министър на външните работи, а Ципрас при това не му казва къде му е мястото, казва Филис за Дойче веле. И консервативният коментатор Арис Портосалте е сигурен:

«Имало е кавга между Кодзиас и Каменос и господин Ципрас недвусмислено избрал Каменос.»
Компромисът с Р Македония не е застрашен. Или все пак е?
При това Ципрас не поставя под въпрос договора за решаване на дългогодишния спор за името с Р Македония. Напротив, решението сега той да поеме министерството на външните работи подчертава неговата решимост да бъде изпълнен «историческият договор», заяви той за гръцката държавна телевизия ЕРТ.
Министърът на отбраната Каменос още от момента на подписването на договора заяви, че отхвъря компромиса с Р Македония и ще гласува «против» в парламента.  При Ципрас вероятно са се включили алармените звънци, защото шефът на дяснопопулистката Независими гърци от 2012 г. е по-малък партньор в правителството. Ако парламентът в Скопие даде подкрепа за промяна на името, договорът ще влезе и в гръцкия  парламент, най-късно до март 2019 г.
Сега премиерът Ципрас е в сложна ситуация. Той подкрепя договора с Р Македония, но позволява на Кодзиас, най-големия поддръжник на договора, да подаде оставка, докато създаващият проблеми Каменос все още седи на правителствената маса. Това е политически цинизъм, казва политологът Филис.
Каквото и да се случи през март, премиерът очевидно е пресметнал, че за него е много по-добре дотогава да управлява заедно с Каменос, отколкото да се освободи от него и да отвори врата за нови избори.
Какво казва Кодзиас за най-новите събития? Премиерът и редица министри направиха своя избор, след което аз направих моя избор, написа снощи той в Туитър. Интересно ще бъде в понеделник, когато на остров Крит Кодзиас трябва да произнесе отдавна обявена реч. Гръцките медии твърдят, че са научили, че Кодзиас «иска да предизвика политическо  земетресение» с проявите си идната седмица. Това  не е потвърдено, но много гърци си спомнят едно старо изказване на Кодзиас: «Един министър на външните работи не трябва да държи речи много често, за да може, когато изнася реч, да бъде чут».
Остава още въпросът — дали в мандата на Ципрас може да се очаква ново ориентиране във външната политика на Атина. Според политолога Филис големи промени не са вероятни с едно изключение — възможно е ново сближаване с Русия. След изгонването на двама руски дипломати през юли се стигна до вербални  престрелки между Атина и Москва, а Кодзиас не предприе нищо за деескалация на напрежението.

Напротив, с остри изказвания той продължи да провокира руснаците, казва Филис. Според гръцките медии причина за изгонването бил опитът на Русия да се намесва във вътрешните работи на Гърция и особено да подкопае решаването на спора за името със северния съсед. Според телевизия Скай напрежението с Москва още тогава е предизвикало охлаждане в отношението на гръцкия премиер към министъра на външните работи.

Сега Ципрас, както изглежда, иска да направи опит за ново начало — в началото на декември той, в ролята на премиер и на министър на външните работи, ще посети Москва.  /БТА/

Янис Пападимитриу, Дойче веле

Тагове: ; ; ; ;