Деца на мигранти и бежанци започнаха учебната година в гръцки начални училища. На повечето места ги посрещат с подаръци, но има райони, където родителите не желаят присъствието на мигранти в сградите на държавните училища. От министерството на образованието разпоредиха децата на бежанците да се обучават  заедно с гръцките ученици.

За да не се чувстват изолирани, децата на мигранти и бежанци започнаха учебните занятия в 137 начални училища в Гърция. Те се обучават всеки ден, но в различни паралелки от гърците. Това съобщи БНР.

На Егейските островите, където са настанени хиляди бежанци и мигранти, родителите реагират по различен начин. В повечето училища посрещнаха децата на мигрантите с подаръци, осигуряват им превоз и изхранване от общината.

На остров Хиос родители реагираха със съдебен иск срещу министерството на образованието, защото не желаят децата им да са в една училищна сграда с малките бежанци. «Страхуваме се от разпространение на зарази», заявиха родителите. В училище до Солун пък не искат децата на мигрантите, защото не са християни. Проблем има и с родители в област Серес, които дори забраняват на своите деца да ходят на училище.

В същото време повечето гръцки райони посрещнаха малките бежанци с радост. Според повечето родители, така гърците се възпитават в уважение към различните хора. Прави впечатление, че гръцките ученици приемат без предубеждение децата на мигрантите и дори събират средства за тях.

Тагове: ; ; ;