Администрацията на Тръмп разумно признава заплахата от страна на Пекин. За да я елиминира, тя може да се възползва от помощта на Русия.

Почти преди половин век държавният секретар на президента Ричард Никсън Хенри Кисинджър разработи успешна стратегия на САЩ по отношение на двама от най-опасните противници на Америка.

Той се стремеше към по-тесни връзки както със СССР, претежаващ хиляди единици ядрено оръжие, така и с комунистически Китай, най-голямата в света страна по брой население.

Разработеният от Кисинджър подход понякога бива наричан «триангулация», принцип на тристранно взаимодействие.

Но, всъщност, тази фраза означава необходимост да се обезпечат взаимоотношения, в които Китай и Русия ще се отнасят един към друг не по-приятелски, отколкото към САЩ.

Отчитайки, че СССР по онова време беше значително по-силен от Китай, Кисинджър на всяка цена търсеше разположението на Пекин, проявявайки към него особено внимание.

Самата идея приличаше на британската и френската политика от средата на 1930-те години, чиято цел беше да се попречи на хитлеристкия Трети райх да стане партньор с толкова мощния и опасен сталински Съветски съюз.

Забравихме за здравия смисъл и мъдростта на Кисинджър, когато администрацията на Обама ухажваше Китай и в шизофреничен порив искаше «презареждане» в отношенията с Русия.

Доколкото Русия е значително по-слаба от Китай, САЩ трябва да протегнат ръка на Москва и подобрят отношенията си, за да намерят общите интереси за ограничаване могъществото на Китай.

Русия би могла да донесе полза на САЩ, отказвайки подкрепа на страните, които заедно да окажат противодействие на Китай.

Сред тях са  Австралия, Индия, Япония, Филипипите, Южна Корея и Тайван.

(авторът се е размечтал, бел.ред.)

Превод и редакция: Петя Паликрушева

Източник: https://www.nationalreview.com/2018/10/a-new-era-for-the-china-russia-u-s-triangle/

Тагове: ; ; ; ; ;