Военнослужещите от САЩ се подготвят за мащабна война с Русия и Китай, те считат за голяма вероятност началото на конфликт още в следващата година.

Според данните от допитването, проведено от изданието  Military Times сред войниците и офицерите от американската армия, 46 % от тях считат за напълно вероятна мащабна война още през 2019 година.

Преди година така считаха 41 %.

През септември 2017 година в тази перспектива вярват две трети от запитаните.

Едновременно с това нараства броят на тези, които считат за най-вероятен противник Русия — 71 % и Китай — 45 %.

Вероятно за промяната в настроенията е съдействала войнствената риторика на американското ръководство по отношение на Москва, въвеждането на нови санкции срещу Русия и началото на търговска война с Китай.

В същото време от допитването става ясно, че Северна Корея се счита за един от главните противници на Щатите само от 46 %, докато преди година това бяха 72 %.

Вероятно тук е сработила пропагандната тактика на президента на САЩ Доналд Търмп — първоначално да изостри отношенията с КНДР, а след това да се срещне с Ким Чен Ун и в резултат да се представи за миротворец.

Интересно в допитването е още нещо, назависимо от пропагандната кампания срещу Иран, само 40 % от военнослужещите считат тази държава за сериозна заплаха.

Впрочем, дори срещу Иран и КНДР САЩ не биха рискували да започнат война, опасявайки се, че тези държави може би имат няколко ядрени заряди.

Според главния редактор на списание «Проблеми на националната стратегия» Аждар Куртов, в света стават все по-малко хората, които се страхуват от голяма война.

Ето какво още казва той:

  • Средният и редови състав на американската армия не се отличава с някакво сериозно образование.
  • Американците влизат в армията преди всичко по финансови съображения и заради възможността да постъпят след това в колеж.
  • Но допитването говори и за настроенията сред командавнето, защото войниците получават информация главно чрез общуването си с командирите.
  • Понятията кой е приятел и враг на САЩ военните разбират от своето началство.
  • За никого не е тайна, че главният потенциален противник на САЩ, както те считат, това са Русия и Китай.

За скорошните срокове за началото на голямата война военните говорят много, защото началството обича да подстрекава подчинените си към по-сериозно отношение към службата и към по-добро овладяване на военната професия.

Но това е и проява на военната истерия, която се вихри в САЩ.

Да не забравяме, че войниците изпълняват заповеди, а не определят държавната стратегия.

Около границите на Русия се разполагат нови обекти на НАТО, а Китай открито демонстрира сила в Южно-Китайско море.

Така че отговорите на американските военни са напълно логични.

Петя Паликрушева

 

Тагове: ; ; ; ; ; ;