Президентът на Узбекистан Шавкат Мирзийов не изключва в близко време узбекски космонавт да полети в космоса на руски кораб.

«Не изключвам възможността в недалечно бъдеще на руски космически кораб да полети гражданин на Узбекистан», каза президентът.

По-рано събщихме, че компании, ведомства и организации от Узбекистан и Русия са подписали над 800 споразумения и меморандуми на обща стойност около 27 милиарда долара по време на първия междурегионален форум на двете страни, съобщава в петък министерството на икономиката на републиката.

По данни на министерството, сключени са 609 споразумения в търговско-икономическата сфера на стойност около 6.2 милиарда долара и 202 споразумения в инвестиционната сфера на стойност 20.8 милиарда долара.

В резултат на постигнатите договорености ще бъдат създадени 79 съвместни предприятия, 23 нови търговски домове и 20 опитно-разпределителни центрове, уточниха от министерството на икономиката.

В сферата на финансово-банковите отношения са подписани шест споразумения за 864,6 милиона долара. В това число, споразумение между Националната банка за външноикономическа дейност на Узбекистан и ПАО «Сбербанк России» за отделяне на кредитна линия за 200 милиона долара и между Узпромстройбанка и ПАО «Газпромбанк» за 3,5 милиарда рубли.

 

 

 

Тагове: ; ; ; ;