«Ако искаме Русия да се запази в този си вид, да се развива, да укрепва — държавообразуващият народ, без съмнение, е руският народ — то от интерес на руския народ е запазването на държавата. А ако ние изтласкваме пещерния национализъм напред, ако поливаме с мръсотия другите етноси, ще разрушим страната.

Искам Русия да се запази.

В този смисъл казах, че аз съм истински патриот. Но това не е пещерен национализъм, глупашки и тъпанарски, който води до рухването на държавата — ето в какво е разликата», каза президентът на РФ Владимир Путин по време на заседието на дискусионни клуб «Валдай».

«Винаги трябва да лансираме тази тема — за нашата национална идентичност. Това е нещото, които ни прави такива, каквито сме», подчерта Путин.

«Запазването на народа — това не е просто физическо съхранение, но и опазване на нашата идентичност като народ. В противен случай ще бъдем размити и ще престанем да съществуваме.

Дори не си спомняме народите, които вече са изчезнали, а те са толкова много.

Нима трябва да следваме техния пример?

Нима трябва да изчезнем като мъгла?

Ние трябва да укрепим своята идентичност».

«Нямаме намерение да тръгваме на някъде, имаме огромна територия, не ни трябва да ходим на друго място. Но, естествено, ценим своя суверенитет, независимостта си. Така е било винаги, във всички времена от историята на нашата държава.

Това е в кръвта на нашия народ. В този смисъл се чувстваме уверени».

Путин изключи възможността Русия да ненесе превантивен ядрен удар. Но Русия винаги е готова за нанасянето на ответен несрещен удар:

«Нашата концепция — това е отговор на насрещния удар. Това означава, че сме готови и ще използваме ядрено оръжие само тогава, когато се уверим, че някой потенциален агресор ще нанесе удар по Русия, по нашата територия.

И когато се убедим, а това ще се случи в рамките на няколко секунди, че атаката е по територията на Русия, едва след това ще нанесем ответен удар.

Това ще е насрещен удар, защото ударът на агресора ще лети към нас, а насреща ще полетят нашите сили.

Разбира се, това ще е световна катастрофа, но не ние ще бъдем инициатори на тази катастрофа.

Агресорът трябва да знае, че възмездието е неизбежно, че той ще бъде унищожен.

Ние като мъченици ще попаденем в рая. А агресорът просто ще бъде затрит.

Защото той дори няма да има време да се разкае».

Модераторът на дискусията Фьодор Лукиянов:
«Вие сте един от тримата, върху които лежи отговорността за целия свят».

Путин: И какво?

Модератор: Не ви ли е страх?

Путин: Не.

Превод и редакция: Петя Паликрушева

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;