Представителите на Украинската православна църква считат за незаконно предаването на Андреевската църква в Киев на Константинополската патриаршия. Това решение носи със себе си редица нарушения от канонична гледна точка.

Пребиваването и служението в Киев на епископи от други поместни Църкви без съгласуването с митрополита на Киев е класическо нарушение на църковните канони и правила. Това сподели главата на Информационно-просветния отдел на УПЦ архиеписком Климент.

Това решение предизвиква «удивление» сред представителите на УПЦ, защото «този храм е можело да бъде предаден на украински конфесии, а той е предаден на църкви с център в Истанбул — в държава, която няма никакво отношение към Украйна».

News Front по-рано съобщи, че Върховната рада на Украйна по време на заседание подкрепи проекта за закон Номер 9208, внесен в четвърътк от президента на страната Петро Порошенко за предаването на храма на Константиниполоската патриаршия, което гласуване събра 237 от гласовете на народните представители.

 

Тагове: ; ; ;