В Деня на българския лекар в Народното събрание се проведоха дебатите по внесения от БСП трети вот на недоверие към правителството, мотивиран с провал в областта на здравеопазването. Социалистите настояха, че състоянието в сектора е катастрофално,  а управляващите призоваха за политически консенсус в реформирането на здравеопазването. Това съобщава Българското национално радио.

Гласуването по вота ще е следващата седмица.

БСП заявиха, че се противопоставя на намерението на управляващите да правят реформи, които ще натоварят допълнително финансово всеки български гражданин.

Според левицата състоянието на здравния сектор е катастрофално, а правителството, вместо да решава проблемите, предлага хората да бъдат натоварени допълнително финансово. Лидерът на БСП Корнелия Нинова обоснова искането на вота на недоверие:

„Днес «БСП за България» искаме оставка на правителството на Бойко Борисов за погрома на здравеопазването в България. В резултат на това управление, здравеопазването вече не е и така, както Конституцията ви гарантира — достъпно. 80% от болниците са в три големи града. Лекарствата стават все по-скъпи, евтините се изнасят без контрол, лекарите бягат от България — напускат, а положението с медицинските сестри е направо катастрофално“.

Нинова коментира още:

„Стотици хиляди български граждани не могат да се лекуват, защото нямат достъп до лекар и болница, или защото нямат пари да си доплатят лечението. Други стотици хиляди, които са изрядни платци на здравните си осигуровки, когато отидат да се лекуват, трябва да доплащат, което е противоконституционно. И въпросът с кадрите е катастрофален. Най — неизрядният платец в държавата — на здравни осигуровки — е правителството».

Павел Шопов от «Обединени патриоти» се противопостави на твърденията на БСП за вината на ГЕРБ за състоянието в сектора:

„Стига с тези 10 години, в които управлява ГЕРБ. Сметката е много проста — от последните 29 години БСП има мнозинство в пет от 11-те Народни събрания… Кой носи отговорността? Какво е правила БСП през тези управления? Къде е отговорността, включително и за здравеопазването?“.

Според ГЕРБ социалистите са подходили избирателно в срещите с болници и представители на БЛС, както и че погрешно представят мотивите си за вота. Председателят на здравната комисия и депутат от ГЕРБ Даниела Дариткова отхвърли мотивите на БСП и подчерта, че стартиралата реформа в здравеопазването ще търси широк обществен консенсус.

„Защото е много важно да не използваме и интерпретираме проблемите политически. Сектор «Здравеопазване» се нуждае наистина от надпартиен консенсус. Аз разчитам, че може да направят разумни предложения, които да се използват. Винаги съм твърдяла, че ние търсим надпартийния консенсус. За съжаление, цялата процедура на този вот на недоверие, вие отново направихте демонстрация на това как не се търси съгласие“.

Депутатът от ГЕРБ Александър Иванов оспори мотивите:

„Можеха да си зададат въпроса колко пари в правителството на «Борисов 3» са дали повече за здравеопазването, колко болници, високотехнологични, бяха открити и преоборудвани“.

Движението за права и свободи ДПС ще подкрепи вота на недоверие, внесен от БСП. Това заяви от трибуната на парламента д-р Нигяр Джафер. Тя определи като лицемерно искането на ГЕРБ за политически консенсус за реформите в здравеопазването.

„Изначално вашето разбиране е погрешно за това как трябва да се търси този консенсус, за който говорите като за някаква мантра, която ще реши сега проблемите. Нашето здравеопазване е здравеопазване постфактум. Всичко това прави средата неподходяща за реформа. ГЕРБ управлявал почти 10 години — достатъчно време да коригира проблемите, да ги види“.

„В сектора картината не е добра и всяка година проблемите се задълбочават, така че ние ще изложим нашите мотиви, вътре в залата“, каза по-рано председателят на движението Мустафа Карадайъ.

Д-р Калин Поповски от „Обединени патриоти“ защити мерките на правителство и подчерта:

„Има безпрецедентно увеличение на бюджета на здравната каса от 405 милиона. Това е 15-процентно увеличение наведнъж“.

Д-р Хасан Адемов от ДПС обаче репликира Поповски с аргумента:

„Това, което правите през всичките 10 години на вашето управление и се хвалите с това, е да увеличавате финансовия ресурс с 300-400 милиона, само че, уважаеми колеги, не говорите за контрол, не говорите за ефективно изразходване на този финансов ресурс“.

От партия „Воля“ отказаха да участват в дебата в знак на протест заради парите за модернизация на българската армия и напуснаха заседанието.

Дебатите на парламента продължават.

Тагове: ; ; ; ; ;