Премиерът Бойко Борисов се извини от името на правителството за думите на вицепремиера Валери Симеонов към майките на деца с увреждания.

Това съобщи Българското национално радио.

Пред журналисти в Брюксел, където участва в 12-ата среща на върха „Азия-Европа“, той заяви:

“Езикът му е враг.

Мога само да се извиня от името на правителството за думите на вицепремиера Валери Симеонов.

Такъв език е недопустим и неправилен.

На мястото на господин Симеонов също щях да поднеса извиненията си, защото аз му познавам езика, той съвсем по друг начин иска да го каже, но аз не съм му адвокат, за да излизам да го защитавам.

Така, че да излезе и да обясни какво е имал предвид и крайно време е всеки да си мери думите“, каза пред журналисти в Брюксел Борисов по повод думите на Симеонов, който нарече протестиращите майки на деца с увреждания „група кресливи жени с уж болни деца“.

Министър-председателят добави, че Симеонов трябва да обясни какво точно е имал предвид.

На въпрос за евентуалното оттегляне на вицепремиера, Борисов каза, че не коментира искания за оставки на БСП.

По-рано съобщихме, че майките на деца с увреждания от палатковия лагер пред парламента отправиха призив през фейсбук, всички последователи на движението «Системата ни убива» в София да се съберат пред Народното събрание. Това съощи Българското национално радио.

В момента майките са в парламента и отказват да излязат оттам, докато вицепремиерът Валери Симеонов не дойде и не се извини за казано от него в телевизионно интервю, в което е използвал думите «кресливи» и «спекулиращи с уж болните си деца».

От вчера вицепремиера Валери Симеонов е на посещение в Унгария и ще се завърне утре.

Тагове: ; ; ; ; ;