Лидерът на македонската опозиция Християн Мицкоски заяви за Дойче веле, че няма да подкрепи Преспанското споразумение с Гърция за промяна на името на държавата и че за това е виновен премиерът Зоран Заев, който е обещал нещо, което не може да се приложи, съобщава белградският вестник «Данас».  Това съобщи Българската телеграфна агенция.
Вчера, на третия ден на дискусиите за промяна на конституцията в парламента, депутатите от ВМРО-ДПМНЕ напуснаха заседанието с обяснението, че вече няма за какво да се разговаря.
Мицкоски заяви за Дойче веле, че смята, че договорът с Гърция е «мъртъв» и поиска от правителството да спре парламентарната процедура.
На въпрос дали съществува възможност той и Заев все пак да постигнат договор, Мицкоски каза, че съществува само шанс да се стигне до заключението, че Преспанското споразумение е мъртво.
«Всяко бъдещо изнасилване на този процес ще произведе само допълнително напрежение и поляризация в обществото, а единственият виновник за това е Заев, който обеща нещо, което не може да изпълни», каза Мицкоски.
На въпрос могат ли на неговото становище да повлияят  посланията на помощник държавния секретар по европейските и евроазиатските въпроси Уес Мичъл и лидера на Европейската народна партия Жозеф Дол, Мицкоски отговори отрицателно.
Тези послания и заплахи не ме касаят. Отговорността е върху онези,  които доведоха споразумението до неуспех. Опозицията не води преговори, нито доведе споразумението до пропастта. Правителството ръководеше, осъществяваше и унищожи процеса, каза Мицкоски.

Според неговите думи единственият, който носи отговорност за всичко, което сега се случва, е Заев. Той по авантюристичен и арогантен начин влезе в преговори, макар да не подготви обстановката за това, и прие нещо, което никой никога преди него не помисли да приеме, заяви лидерът на ВМРО-ДПМНЕ.
Мицкоски добави, че огромно мнозинство от гражданите на Македония и Гърция вече са изразили своето мнение. В Македония имаме катастрофален референдум, а и в Гърция над 70  процента от гражданите не приемат споразумението за промяна на името в Северна Македония.

Тагове: ; ; ; ; ;