Към момента България и Румъния са несправедливо третирани по отношение на Шенген, е заключението на вътрешните парламентарни комисии на двете държави. Това съобщи БТА.
Темата е обсъдена на среща между Цветан Цветанов и Дорел Къпрар, председател на Комисията по отбрана, обществен ред и национална сигурност на Камарата на депутатите на румънския парламент.

Към момента има несправедливост по отношение на България и Румъния за присъединяване към Шенгенското пространство, важна е взаимната подкрепа, обобщи пред журналисти в НС председателят на вътрешната комисия Цветанов.

И двете държави желаем да се присъединим, защото изпълнихме задълженията си и продължаваме да ги изпълняваме по отношение на ЕС, на свой ред отбеляза Дорел Къпрар.
Цветанов добави, че северната ни съседка спазва своя ангажимент към НАТО и отделя вече две на сто от БВП за отбрана като така изпреварва България в изпълняване на задълженията си за модернизация на румънската армия.
В рамките на година и половина са проведени няколко съвместни заседания на вътрешните комисии на двете страни — в Русе и в Букурещ. Това, по думите на Цветан Цветанов, е дало възможност за надграждане на парламентарното взаимодействие по тема «Сигурност».
Той напомни, че от януари 2019 г. Румъния поема председателството на ЕС и темата на българското председателство за Западните Балкани ще продължи и при румънското.

Тагове: ; ; ;