Двамата главни украински разколници — самопровъзгласилия се за киевски патриарх Филарет и главата на непризнатата Украинска автокефална православна църква Макарий — вече успяха да се скарат.

Това последният сподели в ефира на тв канала ZIK.

Според него, той е имал разговор с Филарет в неделя, на 14 септември. Както твърди Макарий, той е бил поразен от общуването.

«Веднага, щом се срещнахме, Филарет ми заяви, че трябва спешно да съберем Събора, на което аз отговорих, че събирането на Събора противоречи на Устава», сподели разколникът.

Тогава Филарет заявил, че той има устав. Самият Макарий също имал устав, който предложил същият да се преработи и да се направи единен. Филарет започнал да настоява, че играта ще се извършва по неговите пранира и по неговия устав, негодувайки добави Макарий.

«Но по какъв модел? Това може да бъде митрополия или патриаршия, тогава той злобно ми отговори, че ще бъде патриаршия. А екзархията мълчи за това», продължи главата на неканоничното формирование, констирайки, че при такова отношение нещата въобще няма да стигнат до единен Събор.

 

 

Тагове: ; ; ;