Вицеадмирал Клайв Джонстън, командващ Съюзното морско командване на НАТО – МАРКОМ, заяви след срещата си с българския президент Румен Радев във Великобритания, че Алиансът винаги е загрижен, когато става дума за тероризъм и че военноморските сили сериозно се подготвят срещу заплаха по море. В този аспект българският кораб, който ще вземе участие в предстоящото през ноември голямо военно учение Sea Guardian, ще изпълнява точно такива задания. Това съобщи Българското национално радио.

Радев, който посети Съюзното морско командване на НАТО, остана изключително доволен от срещата и оценката за България, която обобщи по следния начин:

«Това, което обсъждахме и по време на брифинга е, че в днешно време, в този динамичен и все по-несигурен свят, сигурността се гарантира с изграждане на способности. Това е и нашата основна задача като съюзници».

Напоследък усилено се говори за пренасяне на терористичната заплаха и срещу морски цели – било то круизни кораби или контейнеровози.

На въпрос на «Хоризонт» доколко НАТО е подготвено да се справи с подобни заплахи, вицеадмирал Клайв Джонстън отговори:

«Когато става дума за терористи, ние ясно си даваме сметка, че тероризмът може да се случи навсякъде. Ето защо създадохме нова операция Sea Guardian, в която България ще бъде част през ноември.»

Двамата дадоха висока оценка на българския принос в рамките на НАТО, на активното участие в ученията и най-вече като гарант на сигурността не само в Черно, но и в Средиземно море.

„Обсъдихме хода на операцията „Sea Guardian“ в Средиземно море, чиято основна цел е гарантиране на свободата на мореплаването, противодействие на тероризма, изграждане на ситуационна осведоменост. Много важна беше оценката, която се дава на България за активното ежегодно участие в тази операция с един кораб, както и участието на България в постоянните военноморски групи“, каза Радев.

Президентът изтъкна още, че е много доволен от провежданото от България учение „Бриз“, което става все по-популярно в НАТО. Той благодари за възможността български офицери да идват в Лондон и да трупат ценен опит в съюзното морско командване на НАТО.

Вицеадмирал Джонстън не коментира днешния инцидент в Крим, тъй като още няма яснота дали това е терористичен акт, но подчерта, че една от функциите на НАТО е именно обмен на информация и противодействие на терористичната заплаха.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;