Министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров в интервю за RT France, Le Figaro и Paris Match коментира възможността да се проведат учения на НАТО в Азовско море.
Лавров оценил возможность проведения учений НАТО в Азовском море

  • «В момента Украйна иска да провежда натовски учения в Азовско море, но там това не може да се случи, защото нашият договор с Украйна изисква съгласието на двете страни за преминаването на военни кораби в Азовско море. Но те настояват за това, някои активно им вкарва в главите тази идея», каза Лавров.

  • Той отбеляза, че действията на НАТО около руските граници носят провокативен характер.
  • «Днес наблюдаваме струпване на въоръжения около нашите граници, модернизацията на транспортната инфраструктура в Европа, за да може американското тежко въоръжение, а и не само американското, но и 

на други страни, по-лесно да се добере до нашите граници, това са откровено провокативни учения — те не приличат на нашите с Китай по средата на Сибир, това са учения на НАТО в Украйна, в Грузия, в Черно море, а това са руските граници», заяви Лавров.

По-рано командващият ВМС на Украйна Игор Воронченко заяви, че Киев ще използва сила в случай на «изостряне» на ситуацията в Азовско и Черно морета.

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;