Русия поиска от САЩ разяснения относно прехвърлянето на бойци от ИДИЛ от Сирия в Ирак и Афганистан.

Россия запросила у США разъяснения о возможной переброске ИГ в Афганистан

 • Това в интервю за  RT France, Le Figaro и Paris Match заяви глават ана МВнР на Русия Сергей Лавров.
 • «Все по-често разполагаме с факти, че американците извозват идиловци от Сирия в Ирак и в Афганистан. Това са тревожни факти, ние поискахме от съответните международни структури, поискахме разяснения от американците. Това ни тревожи, особено защото това се вписва в наличните подозрения на много аналитици, че те искат да превърнат Афганистан в нов плацдарм на ИДИЛ», подчерта Лавров.

 • Според думите на руския външен министър, бойците от терористичната организация ИДИЛ биват «разполагани в северен Афганистан».
 • «Т.е. към Централна Азия, към нашите съюзници и стратегически партньори.

 • Това е изключително сериозен въпрос, искаме в това отношение да има пълна яснота», добави той.

 • По-рано Лавров заяви, че САЩ се опитват да използват сирийските територии източно от Ефрат за създаването там на квазидържава.
 • На 7 октомври СМИ съобщиха, че вертолетите на коалицията, начело със САЩ, са извозили няколко терористи от ИДИЛ от сирийската провинция Дейр ез-Зор.
 • Бронеавтомобиль террористической группировки Исламское государство (террористическая организация, запрещенная в России) районе Дейр-эз-Зора. Архивное фото

   По-рано съобщихме, че американски вертолети са извели от Меядин чуждестранните командири на ИДИЛ две седмици преди началото на операцията на сирийската армия за освобожеднието на града, съобщиха местни жители.

  Дети из семей беженцев близ зоны боевых действий. Архивное фото
  Правителствените сили започнаха операцията по освобождението на Меядин в началото на октомври, за окончателното освобождаване на града им трябваха две седмици.
  «Американската военна авиация първоначално извърши маневри в района Ар Рахба недалеко от Меядин точно до фермата Хайдар.
  След това авиацията нанесе удар, ние се опитахме да се скрием и видяхме няколко американски вертолети.
  На земята чакаха чуждестранните командири на ИДИЛ, те очакваха извозване от американците заедно с щаба си в градите на Хайдар.
  Вертолетите ги извозиха извън пределите на Меядин», заяви местният овчар Мухамад Авад ал Хусейн.
  «Американската авиация…нанесе мощен въздушен удар в Бакрас и съседните селища. След това долетяха вертолетите и извозиха главатарите от ИДИЛ, след което въздушните удари спряха», сподели ал Хусейн.
  Вид на район Джафра в Дейр-эз-Зоре, где продолжаются бои между сирийской армией и боевиками запрещенной в России организации ИГИЛ. 23 сентября 2017
  Според думите на 79-годишния мъж, той е служил в сирийската армия и може да различи американската авиация.
  Други жители споделиха, че са видели, как автомобили са извозили първо двама чуждестранни главатари на ИДИЛ от Меядин с техните семейства в щаба на групировката в Градините Хайдар в Ар Рахба.
  След това са долетели вертолети и са ги извозили в неизвестна посока.
  През септември военно-дипломатически източник сподели, че през август американската авиация е евакуирала от района на Дей ез Зор към северна Сирия над 20 главатари и бойци от ИДИЛ.
  От коалицията опровергаха тези съобщения.
  Петя Паликрушева за News Front

   

 

Тагове: ; ; ; ; ;