В момента финансовото състояние на държавата е изключително добро и предлаганите промени в данъчното законодателство имат отражение на Европейски директиви, които трябва да отразяват. Въпросът е дали наистина стремежът на управляващите е да се съобразяват с европейското законодателство или има и някакви други причини, например решаване на структурни проблеми с фискални средства.

Това каза за предаването „12+3“ по „Хоризонт“ финансистът Юлиан Войнов той даде за пример екологичния данък, с който се предлага промяна на облагането на колите в България:

„Огромна част от автопарка в страната е изключително стар и амортизиран, а основната причина за това е финансовото състояние на българина, който, на базата на справката представена миналата седмица от Министерството на финансите получават 95% всъщност получават доходите под 2600 лв, а под 1000 лв са 1 милион и 700 хиляди човека или 75% от в населението получава заплата до 1000 лв. Възниква въпросът дали при тази икономическа ситуация в страната можем да провеждаме някаква политика, насочена за подобряване на икономическото равновесие“.

Последният отчетен бюджетен излишък е от подаръка на 2,4 милиарда лева, изтъкна финансистът. Експертите отново се опасяват, че:

„…В края на годината огромна част от това преизпълнение на бюджета ще бъде разпределено по усмотрение на МС без да минава през одобрението на парламента — така се случва вече трета-четвърта година в държавата …. Такива решения, разбира се са изключително благоприятни за получателите на тези средства – като увеличение на заплатите на държавните служители, на учителийе, на пенсиите и така нататък, но въпросът е, че не се минава през стандартната процедура, която заложена в Бюджета, а се вземат Ad Hoc решения“.

Войнов коментира, че „надали ще се стигне до нов заем“ въпреки казаното от министър Бисер Петков, че разходите за пенсии догодина са над 10 милиарда лева  и е предвидено за увеличение на заплатите в бюджетния сектор.

Финансистът отчете, че близо половината работещи у нас се осигуряват на минимална заплата, а средната е над 1000 лв:

„Въпросът е, че в България има едно от най-високите нива на диспропорция между доходите, които получават най-богатата част от населението и общата маса от хора, които работят в страната. Средното за ЕС такова отношение е 3,6 пъти към 1, докато в България, според евростат, то е 8 към 1. Тоест, една много малка прослойка от хора получава значително над средното ниво не само в България, но и в ЕС, и когато се усреднят тези доходи, всъщност се получава наистина, че  заплащането в страната се увеличава, докато статистиката ясно показва, че огромна част от хората всъщност получават изключително ниски доходи“.

Плащането на ръка може да се случва само  в малките бизнеси и обикновено е малка част от сумата, която се получава „на светло“, отчете той и допълни, че икономиката у нас „изсветлява“.

Тагове: ; ; ; ; ; ;