Миналата седмица ураганът «Майкъл» удари Флорида, фактически изтри от лицето на земята базата на ВВС на САЩ «Тиндъл», пише «Бизнес инсайдер».

Предварителните данни говорят, че стихията е унищожила около 17 F-22. Ако добавим към това неотдавнашното крушение на F-35, то се обрисува печална картина на състоянието на ВВС на САЩ.

ВВС на САЩ се сблъскаха със сериозното съкращаване на невидимите изтребители след като ураганът Майкъл унищожи немалко F-22.

След първата авария Пентагонът реше да спре участието на F-35 в бойните операции.

F-35B падна през септември. На фона на разследването на причините за аварията бе забранено на всички изтребители да летят, докато системите за подаване на гориво не бъдат проверени за наличието на дефекти.

Миналата седмица ураганът «Майкъл», който бе наречен най-мощният за последните 50 години, удари Флорида, напълно разрушавайки базата на ВВС «Тиндъл», която фактически е изтрита от лицето на Земята.

«Базата е унищожена. Налага се старите сгради да бъдат заменени с нови. По-новите съоръжения в базата, които преживяха мощния ураган, се нуждаят от капитален ремонт», каза сенаторът от Флорида Бил Нелсън.

Предварителните отчети показват, че ураганът е унищожил около 17 F-22. Повредените самолети НЕ могат да бъдат ремонтирани.

Ако тази цифра се потвърди, това ще означава, че ВВС на САЩ са изгубили 10 % от общия брой F-22, които са на въоръжение в армията. А в същото време САЩ залагат точно на този самолет за своето доминиране в небето.

Секретарят на ВВС Хизер Уилсън заяви, че вредата е била «по-малка, отколкото са очаквали».

На този етап не е известно колко самолети общо е повредил ураганът «Майкъл».

Семействата на военните от базата «Тиндъл» са преселени на други места за неопределено време.

Тренировъчната програма за пилотите, която действаше в базата, е спряна.

Петя Паликрушева

Източник: https://www.businessinsider.com/us-air-forces-f-22s-f-35s-devastated-by-mother-nature-freak-accidents-2018-10

 

 

Тагове: ; ; ; ;