Американските санкции доведоха до «неочакван подем» на руската икономика, пише Wall Street Journal.

Отбелязва се, че ограничителните мерки, наложени от САЩ, са провокирали ръста на цените на нефта и са отслабили рублата, което заедно е укрепило икономиката на Русия.

Според версията на изданието, санкциите на Вашингтон срещу Техеран са довели до това, че в средата на август нефтът е поскъпнал с 14 %, а това позволява на търговците на «черното злато» от Русия значително да увеличат печалбата си.

Изданието подчертава, че котировките на руските нефтени компани «Роснефт» и «Лукойл» през 2018 година са се вдигнали с 56 и 39 процента съответно.

Рублата на свой ред е поевтиняла с 15 процента от април, а ниската стойност на валутата означава ръст на конкурентноспособността на руските стоки.

«Русия се чувства значително по-добре с високите цени на нефта и слабата рубла. От гледна точка на бюджетната перспектива, това е два пъти по-позитивно», цитира изданието думите на експерта от инвестиционната компания Aberdeen Asset Management.

Отношенията между Москва и Запада се влошиха след държавния преврат в Украйна и присъединяването на Крим към Русия.

САЩ и редица други страни обвиниха Москва в намеса и въведоха санкции срещу нея.

Русия предприе ответни мерки и пое курс към импортно заместване.

Кремъл нееднократно заявява, че Русия не участва във вътрешноукраинския конфликт, а Крим се е присъединил към Русия на базата на демократичните принципи — чрез референдум.

Петя Паликрушева

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;