Пропастта във Великобитания е дълбока, когато става дума за култура, възраст и образование, показва ново проучване на организацията „Надежда, не омраза“, която предупреждава за потенциален подем на крайнодесните и антиислямските чувства, ако политиците не се справят с назряващото недоволство и отчуждение, особено след гласуването за Брекзит. Това съобщи кореспондентът на БНР от Лондон Веселин Паунов.

Пропастта е особено дълбока между хората, които живеят в богати и мултикултурни градове, и онези, които трудно преживяват в постиндустриални селища.

Отнелото 6 години проучване на „Надежда, не омраза“ показва, че различията между хората по въпроси като имиграцията и мултикултурата са пряко свързани със социалноикономическото отчуждаване.

Но докато за периода 2011-2018 година се наблюдава увелечиние от 40 на 60 процента на смятащите, че имиграцията като цяло е добро нещо за Великобритания, то по отношение на исляма нещата са се влошили след последните терористични нападения.

Проучването заключава, че отчуждените общности често виждат имиграцията като част от една по-широка картина на недоволството от живота, който живеят, като повтарят тиражираните в медиите новини за имигранти, които са по-добре третирани от тях от обществените служби.

Възрастовите различия са друг голям фактор. По-младите хора са по-малко загрижени за имиграцията или ислямския тероризъм. Същото важи и за по-добре образованите британци.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ;