Двама служители от техническия персонал на Софийската опера са извършили посегателството срещу Паметника на мира в Хирошима, съобщи БНТ. Новината е била потвърдена от директора на Софийската опера и балет акад. Пламен Карталов. Те вече са уволнени и са извън състава на турнето в Япония. Японската полиция разследва случая. Това съобщи БНР.

Три графита оскверниха мемориалния парк. Един от тях е на български и гласи «Локо София». След края на представлението трупата ще се извини пред публиката.

От ръководството на «ФК Локомотив София 1929 АД» остро осъдиха вандалската проява с надписа «Локо София» върху Мемориала на мира в Хирошима. «Подобни прояви на запалянковски страсти върху паметник на културата са крайно грозни и не хармонират с нашите разбирания за фенско поведение», пишат от ръководството на клуба.

В интервю за предаването «12+3» заместник-директорът на Софийската опера и балет Вера Петрова потвърди, че това са двама осветители от техническия екип, участващ в турнето на културната институция:

«Изразяваме абсолютното си възмущение и потрес от това извършено посегателство срещу мемориалния Паметник на мира в град Хирошима и осъждаме този вандалски акт и се разграничаваме абсолютно от него. Тези хора ще поемат пълната административна и правна отговорност в най-тежката ѝ форма. Това беше личното нареждане на акад. Карталов още в момента, в който разследването доведе до тези, за съжаление, неприятни резултати. Няма място за подобни хора в една институция, която 128 години е разнасяла славата на България по целия свят. Те сега се разкайват, но деянието е извършено и те ще си поемат цялата отговорност и там, и тук. Двамата служители в момента са в полицейския участък в Хирошима и дават показания и обяснения и ще поемат своята отговорност за деянието, което са извършили».

Българското външно министерство осъди вандалския акт. МВР работи с японските власти по изясняване на случая, каза за Хоризонт вътрешният министър Младен Маринов:

“Това е в юрисдикцията на японската полиция, на японската държава, а ние ще съдействаме с каквото можем по линия на международното полицейско сътрудничество“.

Тагове: ; ; ; ; ;