Близо 10% от децата у нас са опитвали поне веднъж наркотици. Това каза Стефан Бакалов от сектора за борба с трафика на дрога към Агенция „Митници“. Най-масовият наркотик, който се засича сред малолетните е марихуаната заради ниската си цена. Това съобщи БНР.

Все по-често дилърите на наркотици зарибяват децата и тинейджърите чрез социалните мрежи или различни приложения за комуникация, които лесно се инсталират на мобилни телефони. По този начин — чрез фалшива самоличност, продавачите на дрога успяват да се доберат до профили на ученици и да им я предлагат. Най-добрият начин за противодействие на това е детето да бъде ангажирано с различни извънкласни дейности или спорт, обяснява Стефан Бакалов от Агенция «Митници»:

«Дилърите вече не са извън училището, те са вътре, те са в класовете. Ако преди години този бизнес беше организиран от групировки, то сега вече не е така. Сега двама-трима тинейджъри, които са малко по-креативни, успяват да си вземат наркотици по интернет и след това ги разпространяват между техните съученици. Това е изключително сериозен проблем, може би около 10% от децата са употребявали наркотици. В училищата си говорим страхотни неща, които няма да ги видиме в статистиките. Процентът на системно употребяващите е може би по-малък от 10%, което е хубаво, тъй като в повечето развити държави тинейджърите, които употребяват наркотици са 30-40 процента».

Най-често срещаните наркотици са марихуаната и синтетика, заради ниската си цена. В последните години обаче се забелязва и още по-нова тенденция сред разпространението:

«Марихуаната е много масова. Тя е станала вече като част от културата. Също синтетични наркотици, най-различни видове, метамфетамини, амфетамини, които се произвеждат и у нас и от чужбина. Има и 12-годишни, които употребяват синтетични наркотици. Всеки наркотик е опасен, но синтетичните са особено опасни, дори те изместват хероина и кокаина от пазара. Но последната година и половина, наркогрупировките, които отглеждат наркотици в Афганистан, направиха свръхпроизводство, 65 % се е повишил добива на опиум от 2016 г. досега. Съответно цената на хероина и опиума е паднала драстично — с около 80%».

Според експертите, дилърите използват различни начини за зарибяване на потенциалните си жертви. Сред тях дори и копиране на някои от най-известните марки сладкиши и шоколади. Така децата се залъгват и купуват не оригинала от шоколад, а копия, в които състав има дрога.

Тагове: ; ;