Състоя се конференция, посветена на “Хибридните заплахи срещу институциите“, организатори бяха катедра “Политология“ на СУ, “Атлатническия съвет на България“  и “Софийски форум за сигурност“.

Росен Плевнелиев посочи, че в много държави като Черна Гора, Босна и Херцеговина могат да се намерят примери за хибридна заплаха от страна на Русия.

В Черна Гора руски депутати чрез сръбски и македонски банки са финансирали масови протести, а в Македония намесата за дестабилизация се осъществява чрез купуване на футболни клубове, каза Плевнелиев. Заради тези примери той посочи събитията в България, когато протестите за цените на тока, станаха причина за падане на първото правителство на Бойко Борисов.

“Разбира се по това време бяха ясни лидерите на тези протести“.

“Нека да не допускаме миналото, особено в неговата негативна част, зависимости, олигархия, непазарно мислене, атаки срещу демократични институции, да се връща в България“, допълни още той.

Бившият премиер Иван Костов цитира данни от изследване на неговия център за “Анализ и управление на риска“, според което руското влияние в България е факт:

Част от целите на руската пропагандна агресия са били постигнати след анексирането на Крим, в България е бил разрушен българския политически консенсус за членство в НАТО и ЕС, обясни Костов и каза още, че преди президентските избори също се е усетило руско доминиране.

“Мнозинството от партиите в парламента са с проруска ориентация, с такава е и президентът Румен Радев. Българската прокуратура демонстрира опасна близост с руската“, поясни той.

Репортаж на Добромир Видев за предаването »12+3»

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;