Синодът на Руската православна църква реши да прекрати изцяло евхаристийното си общение с Константинополската патриаршия. На заседанието на Светия синод бе взето решение за пълно скъсване на общението с Константинополския патриарх, каза Митрополит Ирларион.

Това решение на висшия клир на Руската православна църква бе предшествано от състояло се от 9-и до 11-и октомври заседание на синода на Вселенската патриаршия, който потвърди решението за предоставяне на автокефалия на Украинската православна църква и отмени решението си от 1686 г. за преминаването на Киевската митрополия под юрисдикцията на Московската патриаршия.

«Българската православна църква няколко пъти се е застъпвала за каноничната на Украинска православна църква, но ние в Синода решихме, повечето членове, че искаме да изчакаме да видим как точно ще се оформят становищата и на Вселенската патриаршия, и на Руската, въпросът е даден на комисията.

А трима митрополити излязохме с едно изявление по въпроса, защото ние смятаме, че нещата са достатъчно ясни и бихме могли да вземем отношение, както някои църкви го направиха», каза Ловчанският митрополит Гавриил за позицията на Българската православна църква по отношение на разкола.

В синода няма разделение по темата, коментира още митрополит Гавриил:

«Не, разделение още няма, но има различни позиции по въпроса. Пределно ясно, е че Цариградската патриаршия е дала преди 320 години автокефалия на Руската църква, а Руската църква започва от Киев и после се получават тези разделения.

След като на една църква се даде автокефалия, то тя е абсолютно независима и не може Църквата майка, която е дала автокефалия, повече да й се бърка във вътрешния живот, иначе няма да има истинска автокефалия.

Така, че трябваше по каноничен ред да си решим, възникналия проблем.

Много православни епископи и цели църкви считат, че трябва да се свика Всеправославен събор, който да реши въпроса за Украинската църква и той послужи за това, че разколът тръгна към своето прекратяване.

Най-висшият орган при нас е свикването на Всеправославен събор». 

«Никой не е казал, че е против свикването на Всеправославен събор. Просто считат, че засега трябва да се даде въпросът на комисия, която да го разгледа», допълни още по темата митрополит Гавриил.

В разговора Митрополит Гавриил коментира и темата за новите предложения в Закона за вероизповеданията:

«Получихме и двата законопроекта, бяха прегледани много сериозно. Най-добре е законът да не се пипа, защото той е добре направен, а тези няколко неща, които искат да се променят, например за финанси, има си закони финансови, да не навлиза религиозен екстремизъм – има Наказателен кодекс, където трябва се добавят».

Интервю на Снежана Иванова от БНР с Ловчанския митрополит Гавриил

Тагове: ; ; ; ; ;