Как се държим с Русия? Този въпрос в последните години постоянно предизвиква дискусии в Германия и има особено значение именно за източните земи в страната. Русия е традиционно важен търговски партньор.

Само в Мекленбург-Предна Померания Русия през 2017 година е на трето място сред най-важните външнотърговски партньори. Тенденцията е: след две години спад започна ръст.

Нашата федерална земя от известно време залага на разширяването на икономическите отношения с Русия. Ние поддържаме добро работещо регионално партньорство с Ленинградска област.

Налице са тесни икономически контакти.

И в областта на културата и науката все по-тясно си сътрудничим. Радваме се, че нашето партньорство бе отбелязано в присъствието на немския и руски министър на външните работи.

Комуникацията с Русия има особено значение за нашите пристанища в Балтийско море. Някои важни компании в страната ни са руска собственост. Ние сме точката на приема на тръбопровода «Северен поток-1». Неговото изграждане гарантира работни места за немците.

Както показват допитванията, болшинството от населението — на изток и запад — е за по-активен диалог с Русия.

Знам, че промените започват със сближаване.

Вили Бранд, Хелмут Шмит и Егон Бар навремето тръгнаха по този път, когато СССР и ГДР бяха подложени на критика.

За тази си постъпка те се сдобиха с много врагове. Но техният път се оказа правилен.

Настоящите двустранни санкции пречат за регулирането на конфликтите.

Следващата седмица провеждаме 3-ия Ден на Русия в Росток-Варнемюнде.

Радвам се на големия интерес, нямам съмнения в това, че това е правилният път — както икономически, така и политически.

Мануела Швезиг, 44 г., приемар на Мекленбург-Предна Померания. От 2013 година е федерален министър по въпросите на семейството.
Петя Паликрушева

Източник: https://www.wiwo.de/my/politik/europa/weltwirtschaft-warum-wir-russland-einbinden-muessen/23172036.html?ticket=ST-278977-xqMQDQv0LxkxLCUFa6qb-ap2

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;