Днес ще бъде внесена молба за обезпечаване и спиране на публичната продажба на къщата-музей на Пейо Яворов в центъра на София, докато не се произнесе съдът. Това обяви пред bTV собственикът на къщата Васил Панчев. Къщата е оценена на над 1,6 млн. лева.

По думите на частния съдебен изпълнител Валентин Василев, обявил за продан къщата, спирането на продажбата е възможно. „Спирането е уредено в закона. Ако има издадена обезпечителна заповед по надлежния ред и тя бъде представена, ние по най-бързия начин ще спрем процедурата по публична продажба”, заяви той.

По думите му е съвсем възможно държавата да придобие къщата. „Държавата може както да участва на самата публична продан, така и да постигне споразумение със страните по делото”, отбеляза Василев.

„На този етап институциите са се споразумели да се търси решение, което ще направи сградата изцяло обществена собственост – дали държавна или общинска и в какви съотношения, това ще стане ясно в хода на конкретната юридическа работа”, каза зам.-кметът на столицата Тодор Чобанов. „Юристите на институциите ще намерят най-добрия механизъм, който да ни доведе до доброто решение, а именно Националният литературен музей с наше партньорство да бъде отговорният стопанин”, допълни той.

„Каузата е много по-голяма от финансовото измерение на този въпрос”, изтъкна Чобанов.

„Придобих тази къща с ясното съзнание, че към нея има кредит, който в огромната си част е изплатен. Кредитът е в размер на 600 000 евро. Разбрах впоследствие, че къщата в годините назад е била използвана за ипотечен инструмент по обезпечение на различни кредити”, обясни Васил Панчев. Той  посочи като виновен Володя Лозанов, представител на предишния собственик, който по думите му е генерирал този кредит.

„Близо милион евро са били върнати на предишния собственик, но при преизчисляване на лихви или не знам по какъв начин са се оказали разлики от около 300 000 евро, които в момента той предявява към нас. Странното в случая е, че длъжникът, генерирал този кредит, продавал е имота сам на себе си и е платил на съпругата си над 250 000 лв. комисиона, за да продаде от частната си компания имота на дружество с нестопанска цел, на което той е бил председател, изведнъж става кредитор”, допълни той.

Володя Лозанов е бил изведен от това сдружение и разговаряхме със следващия председател, като стигнахме до споразумение къщата да бъде ремонтирана, каза още Панчев. По думите му знаковата къща е купена с идеята да се предостави на държавата срещу замяна за недвижим имот, който държавата да посочи.

Володя Лозанов обаче отговори, че в периода 2009 – 2013 г. когато е представлявал собственика, сдружение с идеална цел, финансовите задължения са обслужвани в пълен размер и срок. По думите му, след като към 2013 г., когато мандатът му е изтекъл, сдружението е разполагало с достатъчно финансови средства и потенциала за погасяването на всички задължения. „Г-н Панчев да отговори защо след 2014 г. това обслужване е престанало”, посочи Лозанов.

„Той не е оставял сдружението без задължения, напротив, договорил е лихви до близо 16%”, подчерта обаче Васил Панчев.

Той призна, че съществуват определени конструктивни проблеми при къщата.

Тагове: ;