Русия ще помогне на Иран в създаването на механизъм за заобикаляне санкциите на САЩ, съобщава изданието  Mako.co.il,

позовавайки се на секретен документ от министерството на външните работи на Израел.

Отбелязва се, че този механизъм е бил одобрен от главите на Русия, Иран и Турция на тристранната среща на върха, провела се в Техеран на седми септември.

Както пояснява авторът на статията Дана Уайс на страницата си в Туитър, Иран ще доставя своя нефт на руските нефтопреработвателни заводи в Каспийско море, а след това нефтът ще бъде изпащан на международния пазар като руски.

Dana Weiss

How will it work? pic.twitter.com/6LnUyXwdXh

Посмотреть изображение в Твиттере

Dana Weiss

@danawt

Iran will transfer crude oil to Russian refineries on the Caspian Sea, the Russians will then sell the oil as Russian and reimburse Iran on the sales

Освен това, както твърди журналистката, създаването на подобен механизъм ще подкрепи и европейските страни, които искат по такъв начин да запазят ядренат сделка с Иран.

По-рано страните-членки на «петорката» (Великобритания, Германия, Франция, Китай, Русия) и Иран след министерската среща по време на генералната асамблея на ООН в съвместно изявление събщиха, че ЕС ще създаде финансов механизъм за разплащане с Иран, заобикаляйки санкциите на САЩ.

Иран и «шесторката» международни посредници (Русия, САЩ, Британия, Китай, Франция, Германия) на 14 юли 2015 година постигнаха историческо споразумение за регулирате на многогодишния проблем около иранския атом: бе приет Съвместен план за действие, в резултат на чието изпълнение от Иран бяха свалени икономическите и финансови санкции, въведени по-рано, от страна на Съвета за сигурост на ООН, САЩ и ЕС.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви през май, че Вашингтон излиза от споразумението с Иран по ядрената програма. Търмп също съобщи за възстановяване на всички санкции срещу Иран, в това число вторични, т.е. по отношение на други страни, водещи бизнес с Иран.

Останалите членове на «шесторката» обявиха, че са против тази стъпка на САЩ.

Останалите в ядрената сделта държави започнаха разработването на мерки, които позволяват защитата на компаниите от американските санкици за сътрудничеството с Иран.

Петя Паликрушева

Тагове: ; ; ; ; ;