Човек е затруднен от срещата лице в лице с конспирация толкова чудовищна, че не може да повярва, че тя съществува. Американският ум просто не е стигнал до осъзнаването на злото, привнесено в нашата среда. Той отхвърля дори предположението, че човешките същества биха могли да изповядват философия, която в крайна сметка трябва да унищожи всичко, което е добро и достойно.

Едгар Хувър, 1956 

Терминът „Дълбока държава” (The Deep State) често се дублира от понятия като „правителство в сянка”, „държава в държавата”, „непроменяща се държава”, „империя в империята”, „тайно правителство”, „неизменно правителство”, „дълбока власт” и т.н. Който и термин да използваме обаче, същността му се свежда до политическа ситуация в дадена страна, в рамките на която някакъв вътрешен орган („дълбока държава”) действа независимо от официално избраното гражданско политическо ръководство.

В много държави традиционно е съществувало правителство в сянка или „дълбока власт”, но когато днес засягаме този тема ще е полезно да започнем с характеристиките и възможностите на международната мрежа от военизирани поделения, известна под кодовото название Stay Behind Net („Стой отзад” или ”Стой в сянка”).

Идеята за стратегията Stay Behind е на бивши офицери от британския Специален оперативен изпълнителен орган (Special Operations Executive — SOE), подчинен на министъра на икономическата война в кабинета на Чърчил, който оперира по време на Втората световна война в страни с фашистки или пронацистки марионетни режими като Италия, Норвегия и Франция.

Целта е чрез мрежа от тайни организации, под ръководството на SOE, съюзниците да координират дейността на съпротивителните движения в държавите от Оста.

След края на войната SOE прекратява активнати си дейност, но в началото на 50-те бива възстановен като ядро на нова организация със задача да създаде мрежа за съпротива в различните европейски страни, в случай че бъдат окупирани от Съветската армия, или местните комунисти овладеят властта чрез преврат. Още по онова време британската идея е горещо приветствана от САЩ.

Пак тогава се взима решение мрежата Stay Behind да се пази в тайна и да действа извън традиционните военни организации, т.е. извън командването на НАТО.

Междувременно, през 1948 водещите западни държави, в лицето на САЩ, Обединеното кралство и Франция, създават Таен комитет за планиране към Западноевропейския съюз (Clandestine Committee of the Western Union — CCWU).

След създаването на НАТО той става част от създадения през 1951 Таен комитет за планиране (Clandestine Planning Committee — CPC).

Основната задача на СРС е в случай на инвазия да планира съвместните дейности на съответните информационни служби в подкрепа на военните операции на Северноатлантическия пакт.

Координационната му структура е подчинена на Върховното командване на съюзническите сили в Европа  (Supreme Headquarters Allied Powers Europe — SHAPE).

Финансирана от САЩ, тази антикомунистическа мрежа разполага с разклонения в цяла Западна Европа, включително и в неутрални държави като Швеция или Швейцария, като поддържа структура дори в Югославия. По време на студената война, почти всички западноевропейски държави създават паравоенни формирования, обединени в мрежата Stay-behind под контрола на НАТО.

ПРОФ. Д.Н. ЙОРДАН НАЧЕВ, Геополитика

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ;