13 октомври 2018-Нюз Фронт.

Църквата на чешкие земи и Словакия потвърди позицията си по украинския въпрос. Всеки опит да се легализират разколниците трябва да бъде осъден от всички предстоятели на Поместните Правослвани Църкви.

 

Блаженният Митрополит на Чешките земи и Словакия Ростислав увери Негово Светейшество Патриарх Московски и всея Руси Кирил в неизмеността на позицията си относно грубата намеса на украинските политици в делата на Църквата. За това се казва в посланието на Предстоятеля на Църквата на Чешките Земи и Словакия от 11 октомври 2018 година, публикуван на  Mospat.ru.

» В отговор на Ваше писмо от 1 октомври 2018 година, искам да Ви уверя, Ваше Светейшество, в своята неизменна позиция относно случващото се в Украйна грубо вмешателство на държавната власт във вътрешния живот на Църквата, за което Синода на нашата Поместна Църква ясно се изказа на последното заседание на 12 юни 2018 година»,- отбеляза митрополит Ростислав.

» Световното Православие признава единствено каноническия Предстоятел на Украинската Православна Църква- Блаженния митрополит Киевски и на цяла Украйна Онуфрий.

Този факт от името на всички присъстващи нееднократно се споменаваше и подтвърждаваше от Светия Предстоятл на ВеликатаХристова Църква на Константинопол Вселенския Патриарх Вартоломей на Синаксиса на Предстоятелите на Поместните Православни Църкви, който се състоя в Шамбези (Швейцария)

от 21 до 27 януари 2016 година. 

За това, всеки опит да се легализират украинските разколници от страна на държавните власти, трябва да бъде решително осъдена от всички Предстоятели на Поместните Православни Църкви», заяви блаженният Владика.

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;