На сайта на парламента на Дания е публикуван законопроект, според който, в случай на неговото приемане, поданиците на кралството ще бъдат заплашени от наказателна отговорност, ако имат «проруска» позиция. За това пише датското издание Berlingske.

Според законопроекта за мерките «при борбата с операциите с психологическо въздействие, провеждани от чуждестранно разузнаване», жителите на Дания ще бъдат заплашени с 12 години затвор, ако техните изказвания в периода на предизобните кампании се различават от официалната позиция на власитте, се казва в статията.

Изданието цитира примери, при които законопроектът предполага наказание: намеса в обществените дебати, а също опити да се въздейства върху процеса на вземане на решения.

«Под негово действие попада ситуацията, в която агент на чуждестранно разузнаване казва, че би било чудесно да се замени изгорялата крушка в тоалетната на едно или друго заведение, а датският директор на заведението вземе, че последва съвета му», се казва в статията.

По такъв начин, ако датчанин реши, че антируските санкции са вредни за Дания и сподели своите впечатления в СМИ, то той е заплашен от наказание, посочва изданието.

По аналогичен начин ще завърши опитът на който и да е гражданин да повлияе в полза на реализирането на проекта за газопровод «Северен поток-2».

Даденият законопроект, според автора на статията, може да се оцени като опит да се сплаши датското общество, защото става дума за законното мнение на гражданите, имащи право на публични дискусии, но които от своя страна могат да бъдат взети за пропаганда.

В конгреса на САЩ са в ход независими разследавния по повод «руската намеса» в изборите за президент на САЩ, на които победи Доналд Тръмп.

Аналогично разследване води ФБР. Редица европейски страни също обвиняват Русия в «намеса» във вътрешните им работи.

Русия нееднократно отхвърля обвиненията за опити да въздейства на изборите в различни страни, а прессекретарят на президента на Русия Дмитрий Песков ги нарече «абсолютно голословни».

Главата на МВнР на Русия Сергей Лавров, говорейки са руската намеса в изборите в САЩ, Франция и Германия, подчерта, че факти, които потвърждават това обвинение, няма.

Петя Паликрушева

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;