При настоящите темпове на ръст на БВП на Украйна ще са й нужни още сто години, за да догони съседните европейски страни, заяви регионалният директор на Световната банка за Украйна, Белорусия и Молдова Сату Кохконен в интервю за изданието  «Экономическая правда».

Тя отбеляза, че Киев все още не е преодолял последствията от кризата от предишните години.

«Доходът на глава от населението все още е по-нисък, отколкото съществуващите показатели от 2014-2015 години», — заяви експертът.

Според думите на Кахконен, има риск реформите в страната да спрат заради изборите или напълно «да се обърнат в противоположната посока».

След събитията от 2014 година украинската икономика е в упадък: ключовите отрасли не се развиват, спряна е работата на най-крупните заводи.

Киев се опитва да провежда икономически реформи, взема креди от МВФ, което в резултат се стоварва върху гърба на обикновените граждани: тарифите за услугите продължават да растат, а заплатите и пенсиите са все още на ниско ниво. Ситуацията се влошава и заради безпрецентното ниво на корупцията, ръста на сивия сектор, разрива в икономическите отношения с Русия и политиката по отношение на Донбас.

Външният дълг на Украйна нарасна за 2016-2017 години с 18,9 и 10,9 процента съответно, а само за пет години — от началото на 2013 до 2018-та — отношението на държавния дълг към БВП се увеличи два пъти: от 3.6 до 71.7 процента.

Както заяви главата на мисията на Международния валутен фонд Рон ван Руден, на украинската икономика ще й трябва цяло поколение, за да стигне Европа.

Бившият губернатор на Одеска област Михаил Саакашвили отбеляза, че при благоприятни условия Украйна отново ще може да достигне нивото на 2013 година едва след 20 години.

Петя Паликрушева

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;