Стотици откраднати антики са открити и върнати в страната от сирийското правителство.

Те бяха изложени на специална изложба в столицата на Сирийската арабска република Дамаск.

Припомняме за масовото ограбване на древното наследство на Сирия, което ограбване продължи седем години в резултат на западната и терористичната намеса в страната.

Снимките са предоставени от западни журналисти от мястото на събитието — изложбата.

По-рано съобщихме, че организаторите на изложбата «Завърналите се съкровища на Сирия», открита в Дамаск, планират да покажат артефакти в Москва. За това съобщава РИА Новости.
Както заяви кураторът на изложбата, завеждащ отдела класически период в Националния музей на Сирий Касем ал Мухамед, експозицията включва древни ценности, които са били открити на териториите, по-рано контролирани от терористите.
На изложбата са представени около 500 експонати от предисторическия, класическия и ислямския периоди от историята на Сирия, включително оръдия на труда, оръжие, посуда, украшения, монети, детски играчки, скулптури и други предмети.
Според думите на ал Мухамед, много от тях са реставрирани. Той допълни, че сирийските музейни работници се надяват на помощта на колегите си от Ермитажа и музея на Пушкин.
«Ние вече имаме споразумение, че, когато руските специалисти ни помогнат в реставрацията, ние ще направим изложба на завърналите се съкровища на Сирия в Москва, в Музея на изобразителните изкуства «Пушкин», заяви той.

 

 

 

Тагове: ; ; ; ;