Българското правителство трябва да гарантира сигурността на колегите на убитата журналистка Виктория Маринова.

Това заяви в интервю за «Хоризонт» Полин Адес — Мевел, ръководител на бюрото на «Репортери без граници» за Европейския съюз — регион Балкани. Адес — Мевел е категорична, че е рано да се правят заключения дали убийството на русенската журналистка е свързано с работата й, но от «Репортери без граници» настояват да се провери дали заподозреният за престъплението Северин Красимиров е действал сам или има и други замесени:

«Ние се чудим защо няма отговор на нашите призиви. Не смятаме, че българските власти положиха усилия да защитят журналистите от сайта «Биволъ». Също така в неделя призовахме да се осигури защита на колегите на Виктория Маринова, независимо дали убийството й е свързано с работата й или не».

Според нея реакцията и на обществото, и на правозащитните организации, на всички на практика,  е била изключително силна:

«От «Репортери без граници» считаме, че е нормално да има толкова силна реакция, защото имаме трети случай на убит журналист за по-малко от година в Европа. Ние отчитаме, че тя беше журналист, който заяви намерение да продължи да следи историята с корупцията и че на живота й бе посегнато няколко дни след излъчването на предаването й.

Не мисля, че реакцията ни беше прибързана.

Като организация ние сме напълно съгласни с факта, че трябва да се следят много внимателно резултатите от разследването, провеждано от българските власти». 

Властите в Германия, където беше задържан Северин Красимиров, обявиха вчера, че до 10 дни ще екстрадират заподозрения за убийството на Виктория Маринова.

Интервю на Марта Младенова от БНР с Полин Адес

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;