Руският президент Владимир Путин обсъди снощи с постоянните членове на Съвета за национална сигурност на Русия вътрешно-и външнополитически въпроси, в това число ситуацията около Руската православна църква в Украйна. Това съобщи прессекретарят на руския държавен глава Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС. Това съобщи БТА.

«На съвещанието бяха обсъдени въпроси от вътрешноруския социално-икономически дневен ред, засегнати бяха и международни проблеми», каза той.

«Бяха разменени мнения по положението на Руската православна църква в Украйна след известното решение на Константинополската патриаршия», добави Песков.

Съвещанието се състоя в Москва след края на работната визита на Путин в Могильов, където вчера той заедно с беларуския президент Александър Лукашенко взе участие във Форума на регионите на двете страни.

В съвещанието участваха още премиерът Дмитрий Медведев, председателите на двете камари на руския парламент Валентина Матвиенко и Вячеслав Володин, ръководителят на администрацията на Кремъл Антон Вайно, секретарят на Съвета за национална сигурност Николай Патрушев, министърът на вътрешните работи Владимир Колоколцев, на външните Сергей Лавров, на отбраната Сергей Шойгу, директорът на Федералната служба за сигурност Александър Бортников, шефът на Службата за вътрешно разузнаване Сергей Наришкин и специалният президентски представител по въпросите на опазването на околната среда и транспорта Сергей Иванов.

В четвъртък Светият синод на Вселенската патриаршия «потвърди решението за това, че пристъпва към предоставяне на автокефалия на църквата в Украйна», отмени грамотата от 1686 г. за преминаване на Киевската митрополия под юрисдикцията на Московската патриаршия и заяви, че възстановява ставропигията на вселенския патриарх в Киев.

Решено беше и да бъде свалена анатемата от водачите на двете неканонични църкви в Украйна — Филарет от Киевската патриаршия и Макарий от Украинската автокефална църква.

В РПЦ, както и в редица поместни православни църкви разглеждат тези решения като враждебни и незаконни, способни да доведат до сериозен разкол в православието, отбелязва ТАСС./НН/

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ;