Главата на МВнР на Русия Сергей Лавров заяви за началото на реализацията на проекта за създаването на руска промишлена зона в района на Суецкия канал в Египет.

Русия и Египет на 2 февруари 2016 година подписаха меморандум за създаването на руска промишлена зона в района на Суецкия канал за локализиране на производството на руски компании, работещи на пазарите в Египет, Африка и Близкия Изток.

В промишлената зона ще се произвеждат товарни автомобили, селскостопански трактори, продукти от нефтохимическата промишленост, железобетонни изделия.

«Продължава да расте стокооборотът, който вече надхъврил 6.5 милиарда долара. Започна практическата реализация на крупни проекти — изграждането на атомната централа по руски образец в Ел Дабаа и създаването на Руската промишлена зона в района на Суец», пише министърът в авторската му статия в египетското издание «Ал-Ахрам«.

Дипломатът отбеляза пълното взаимодействие между парламентите, министрите и ведомствата на двете страни.

«Положителна оценка заслужава работата на междуправителствените комисии: по търговско-икономическото и военно-техническото сътрудничество», добави той.

Министърът подчерта също, че страните успешно усвояват новите форми на военно и военно-техническо сътрудничество, в частност през 2016 и 2017 години са проведени съвместни антитерористични учения на въздушно-десантните войски.

Според Лавров, подобно коопериране позволява на «въоръжените сили и правоохранителните органи на Египет по-ефективно да се противопоставят на терористичната заплаха».

Според оценката на Лавров, отношенията между Кайро и Москва «са стъпили на ниво всестранно партньорство и стратегическо сътрудничество».

Петя Паликрушева

 

 

Тагове: ; ;