Министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров счита действията на Константинополския патриарх Вартоломей в Украйна провокация, подкрепяна от Вашингтон. Това той заяви в интервю за  RT France, Le Figaro и Paris Match.
Лавров: патриарх Варфоломей затевает провокации на Украине при прямом поощрении США

 • «Знаете ли, Украинската патриаршия не е обръщала гръб на Руската православна църква, защото Украинската православна църква от Москвоската патриаршия е против тези провокации, които днес извършва патриарх Вартоломей с прякото поощрение, публичното поощрение, с публичната подкрепа от Вашингтон», каза той.

 • Според него, тази провокация е измислена, за да се използват две неканонични църкви в Украйна — Украинската православна църква към Киевската патриаршия и Украинската автокефална църква — «които никога не са били признати от нито една православна църква, но които в името на тази провокация на патриарх Вартоломей, свиквайки тези дни Свещен синод в Константинопол, бяха признати за канонични и бе свалена анатемата от двама йерарси, които оглавяват тези разколнически църкви».
 • По-рано Кремъл обеща да предприеме мерки в случай на гонения срещу УПЦ към Московската патриаршия от страна на украинските радикали.
 • По-рано съобщихме, че председателят на Отдела за външни църковни връзки към Московската патриаршия митрополит Волколамски Иларион заяви, че Руската православна църква няма да признае незаконната намеса на Константинополския патриарх в православната църква.

  «Не признаваме върховенството на юрисдикцията на Константинополския патриарх, той не може да се намесва в делата на други църкви», каза той.

  Той добави, че Вартоломей може «по наше желание да координира дейността на всички православни църкви, но църквите му възлагат тази роля и затова ако действията му противоречат на позицията на тази или онази църква, ние не можем да я приемем».

 • Вселенският патриарх Вартоломей потвърди в послание до украинския президент Петро Порошенко намерението да се предостави автокефалия на Украинската православна църква (Киевска патриаршия), предаде ТАСС, цитирана от «Труд».

  „Признавайки голямата отговорност на първопрестолната Вселенска патриаршия, която никога не се е съгласявала с незаконни и неканонични ситуации, които са разклащали естественото функциониране на Православната църква, и в тези отговорни времена тя пое инициативата да възстанови единството на православните вярващи в Украйна с крайната цел да дари на украинската църква автокефалия“, се казва в изявление на украинското президентство, в което се цитира посланието на патриарх Вартоломей.

Тагове: ; ; ; ; ; ;