Министърът на външните работи на Унгария Петер Сийярто изрази становище по повод настоящата политика на украинските власти. Той охарактеризира негативно действията на Киев по отношение на унгарците, живеещи в Украйна.
Съответното изявление бе публикувано на  портала
на унгарското правителство.
Според Сийярто, политиката на киевките власти по отношение закарпатските унгаци «е достигнала ужасяващи дълбини», а редица предложения на украинските политици напомня на «най-мрачните диктатури».
Както отбеляза той, действията на Киев са насочени към промяна на националния състав на региона. Украинската страна се опитва още повече да намали съотношението между живеещите в град Берегово унгарци.
Министърът посочи още, че правителството на Украйна «не е осъдило и не е протестирало» срещу петицията на сайта на унгарския парламент, в която се говори за депортация на закарпатските унгарци. Сийярто обвини Върховната рада в това, че тя «се е сговорила с екстремистите».
По-рано над 300 етнически унгарци, живеещи в Закарпатска област на Украйна, попаднаха в базата на сайта «Миротворец». Те са обвинени в държавна измяна за получаването на двойно гражданство.

 

Тагове: ; ; ;