Константинополският патриарх извърши «безпрецедентно и антиканонично действие», влизайки в канонично общуване с разколниците и с отлъчените от Църквата, заяви главата на синодалния отдел за връзки с обществеността и медиите Владимир Легойда.

Синодът на Константинополската патриаршия в четвъртък взе решение за сваляне на анатемата от главите на две неканонични църковни структури в Украйна — самопровъзгласения «Киевски патриарх

Филарет Денисенко, който бе анатемосан от Руската православна църква през 19987 година, и Макарий Малетич (Украинска автокефална православна църква). 

Константинопол заяви също за своите права в Украйна и анулира задължението от историческото писмо от 1686 година, което дава правото на Московския патриарх да назначава Киевския митрополит.

«От Константиполската патриаршия е извършено безпрецедентно антиканонично действие, което е опит да се разрушат основите на православния каничен строй. По друг начин не може да се оцени изявлението на Констаннтинопол за влизането в канонично общуване с разколниците и с лица, отлъчени от Църквата», отбеляза Легойда.

«Оценка на това деяние», според него, ще бъде дадено от Свещения синод на Руската православна църква на 15 октомври.

На свой ред прессекретарят на Московския патриарх Кирил свещеник Александър Волков отбеляза в ефира на телевизия «Русия 24», че решенията на синода на Константинополската патриаршия за Украйна са безпрецедентни в историята чрез «наглата и агресивна» намеса на една поместна църква в делата на друга.

През май 1992 година архиерейският събор на Украинската православна църква свали Филарет Денисенко от длъжността предстоятел, а през юни същата година РПЦ го лиши от сан.

Той в отговор отказа да се подчинява на решенията и самоволно създаде неканоничната структура «Киевска патриаршия», която не е призната от всички поместни православни църкви.

През 1997 година РПЦ анатемоса Филарет.

Другата църковна структура, за която става дума в решението на синода на Константинополската патриаршия — това е Украинската автокефална православна църква, тя е създадена по-рано, през 1920 година, на вълната на националистическите настроения в Украйна.

В годините на съветската власт тя нееднократно се разпуска и възражда, в своя настоящ вид УАПЦ съществува от 1989 година.

Самопровъзгласените структури и до днес не са признати за канонични от нито една поместна православна църква в света.

Петя Паликрушева

 

 

Тагове: ; ; ; ; ;