Независимо от това, че Варшава показно се стремеше да демонстрнирна своята приятелска спрямо Киев позиция, бидейки своеобразен посредник на НАТО, Полша има свои интереси, свои планове и свои партньори.

Във Варшава прозвуча иницитивата да се привлече Украйна към «Триморието», което в момента обхваща 12 страни между Балтийско, Адриатическо и Черно морета, сред които са  Австрия, България, Чехия, Хърватия, Естония, Литва, Латвия, Румъния, Словакия, Словения, Полша и Унгария.

Авторът на идеята е спикерът на полския парламент Марек Кухцинский, който отбеляза, че Триморието не трябва да се ограничава само със страни от ЕС.

«Ако планираме занапред, говорейки за идеята за Триморието и нейното развитие, то е очевидно, че Карпатският еврорегион е подновил пътя към по-просто развитие на подобно взаимодействие», заяви парламентаристът, добавяйки, че счита за «правилни тези канони, според които международното сътрудничество трябва да обхваща тези държави, които се намират източно от Шенгенската зона».

Колкото и Варшава да «дружи» с Киев, тя е свързана с Будапеща значително по-силно.

И макар на този етап иницитава да не е напълнена с детайли, може да се предположи, че в центъра на договореностите могат да станат условията за Закарпатието, разбира се, в полза на Унгария.

News Front

Тагове: ; ; ;