Кметът на Ню Йорк Бил де Блазио подписа закон, в който добави категорията трети пол в актовете за раждане в град Ню Йорк, това пише изданието Protothema. Това съобщи агенция Фокус.

Новата безполова категория, обозначена като «Х», е за тези, които не се считат нито за жени, нито за мъже.

Вече няма да се изсква лекарско удостоверение.

«Нюйоркчани трябва да са свободни да кажат на правителството си кои са, а не обратното», заяви де Блазио.

«Новият закон ще упълномощи всички жители на Ню Йорк — особено нашите трансджендъри и безполовите жители — да имат актове за раждане, които отразяват по-точно тяхната идентичност, това ще докаже отдадеността на града да защитава правата на нашата ЛГБТ общност».

«Това е пример, че уважаваме всички жители на Ню Йорк и даваме на хората свобода на самоопределение и свободно изразяване», добави кметът на Ню Йорк.

Преди 2014 година, за да променят пола си и да получат акт за раждане, гражданите на Ню Йорк трябваше да представят медицинско удостоверение, че са преминали през хирургична интервенция за промяна на джендъра.

По-рано администрацията на президента на САЩ Доналд Тръмп отмени разпореждането на своя предшественик Барак Обама за тоалетните за трансджендъри (трети пол, бел.ред.) в държавните училища, това става ясно от изявлението на пресслужбата на Министерството на правосъдието.

По-рано администрацията на Обама одобри указание за  държавните училища, според което учебните заведения трябва да позволят на учениците от третия пол да избират тоалетните и съблекалните според това как те определят своята полова принадлежност.

«Министерството на правосъдието и министерството на образованието днес отмени указанието за учебните заведения за достъп до обекти на базата на джендърната идентичност, а не на биологичния пол», — се казва в съобщението.

«Министерството на правосъдието е задължено да обезпечи спазването на закона. Предишните документи не съдържат достатъчен юридически анализ и не обясняват по какъв начин дадената интерпретация се съгласува със закона», — се съобщава в изявлението на генералния прокурор на САЩ Джеф Сешънс, чийто думи цитира Министерството на правосъдието.

11 щати: Тексас, Алабама, Уисконсин, Тенеси, Аризона, Оклахома, Луизиана, Юта, Джорджия, Западна Вирджиния…обвиниха администрацията на Обама в опит да превърне училищата и работното пространство в «лаборатория за масов социален експеримент».

Те подадоха съдебен иск в американския град Уичито-Фолс, щата Тексас.

Флаг ЛГБТ. Архивное фото
Всичко това се случи на фона на скандала около закона в Северна Каролина, според който хората могат да се възползват от обществени тоалетни само в съответствие със своя пол при раждане. Законът предизвика опасения за дискриминация на хората, чиято джендърна идентификация не съвпада с биологичния пол.

Министерството на правосъдието на САЩ изиска от щата да отмени закона, позовавайки се на основополагащия закон от 1964 г. за гражданските права.

Щатът на свой ред подаде жалба в съда, настоявайки да се признае искането на министерството за незаконно.

Сега противоборстващите страни ще се срещнат в съда едновременно на два съдебни процеса.

News Front

Тагове: ; ; ; ; ; ;