Президентът на Молдова Игор Додон в интервю за «Известия» заяви, че в случай на приемането от парламента на законопроект за включването в Конституцията на републиката на точка за евроинтеграция, той няма да подпише този документ.
Отбелязва се, че тази седмица Демократическата партия на Молдова, която притежава болшинство в парламента, е заявила за намеренията си да внесе за гласуване съответния документ.
Според Додон, дари ако управляващата коалиция, събирайки необходимата подкрепа, гласува този законопроект, то документът трябва да бъде предаден за подпис от президента на Молдова.
«Нямам намерение да подписвам този документ и след 14 дена ще го върна обратно», каза той.
В случай, че парламентът повторно гласува за законопроекта, Дадон има намерение още веднъж да върне документа след изтичането на 14 дена.
«Излиза, че това ще се случи към края на ноември. А на 30 ноември изтичат пълномощията на този парламент. С други думи, те се опитват да издърпат евроинтеграцията в Конституция в последните си сто метра», каза той.
През февруари Додон заяви за намеренията си «с всички законови методи» да възпрепятства включването в Конституцията на страната на точка, че нейна стратегическа цел е европейската интеграция.

По-рано президентът на Молдова Игор Додон заяви, че има вероятност да се закрие офисъг на НАТО в Кишинев в края на тази година.

«Има голяма вероятност след парламентарните избори в края на тази година офисът на алианса да бъде закрит», каза той в интервю за  «Известия«.

Главата на републиката заяви, че причината за активността на НАТО в Молдова е желанието «колкото се може по-близо да се придвижи алиансът към границите на Русия».

Додон подчерта, че няма да допусне страната да бъде използвана за геополитическо противопоставяне, защото болшинството граждани са ПРОТИВ влизането на Молдова в НАТО.

Според конституцията на Молдова, републиката е с неутрален статут, но от 1994 година страната си сътрудничи с НАТО в рамките на индивидуален план за партньорство.
В столицата на Молдова действа информационен център на алианса.
През декември 2017 година в Кишинев бе открито бюро за връзки с НАТО.
Срещу това нееднократно изразява становището си президентът на Молдова Игор Додон.
По-рано той заяви, че както и преди настоява за международно признание на неутралитета на републиката.
Петя Паликрушева

 

Тагове: ; ; ; ;