За една година МВнР на Украйна е прогонило от страната 23 дипломати. За това съобщава  «Вести-Украина». Властите оправдават действията си с това, че са се противопоставили на «противоправната дейност» на дипломатическите представители.

Това съобщи Eadaily.

В рамките на изпълнение на задачите по противодействие на разузнавателната, подривната и друга привоправна дейност на специалните служби чужди държави, преди всичко на Русия, са открити 396 наказателни производства, в това число 73 по отношение на граждани Украйна по член 111 (държавна измяна) от Наказателния кодекс, 8 — по отношение на чуждестранни граждани по чл. 114 (за шпионаж) от Наказателния кодекс. Осъдени са 20 лица по член 111 от Наказателния кодекс.

Проведени са 212 демарши от представители на чуждестранните спецслужби и дипломати от чужди държави, следва от резултатите от документираните противоправни действия.

Забранено е влизането на територията на Украйна на 575 чуждестранни граждани. Принудително са изгонени от територията на Украйна 382 чуждестранни граждани.

Тагове: ;