Украинската детска писателка Лариса Ницой спретна скандал в ефира на телевизионния канал  NewsOne, защото водещата не поиска да разговаря с нея на украински език. Това се съобщава на сайта на телевизионния канал.
«Аз не съвсем разбрах къде съм дошла. Никой не ми е казвал, че този канал е на национално малцинство. Ако вашият канал е общонационален, то бих ви помолила да говорите на украински», каза Ницой на водещата.
На свой ред водещата Диана Панченко заяви, че Ницой не може да й казва на какъв език да говори. Според нея, телевизионният канал изпълнява закона за езиковите квоти. Водещата също помоли писателката да не нарушава регламента на ефира.
В отговор Ницой обвини Панченко в неизпълнение решенията на Конституционния съд на Украйна, заявявайки, че водещата ще попадне така под наказателна отговорност.
След това писателката напусна студиото на телевизионния канал.
По-рано Лариса Ницой настоя да бъде уволнена главата на украинското Министерството на образованието Лилия Гриневич заради нейните препоръки в училищата да се използва учебник, съдържащ описание на герба на Русия.

 

Тагове: ; ; ; ;