Войската на САЩ едва ли ще може да спретне морска блокада на Русия, защото Москва може да потопи американския флот, пише румънският военен експерт Валентин Василеску в статия за сайта  Voltairnet.org.
По-рано министърът на вътрешните работи на САЩ Райън Зинке заяви, че неговата страна при необходимост може да организира морска блокада на Русия, за да попречи на нейните доставки на енергоносители в страните от близкоизточния регион.

Както отбелязва експертът, в дадения момент въоръжените сили на САЩ не са способни на това. Руската армия здраво се е укрепила в Близкия Изток, в Сирия са разположени авиоционни и морски бази, средиземноморското пространство постоянно е прикрито от ефективна ПВО и система за създаване на смущения, а Черноморският флот може във всеки момент да се превърне в Средиземноморски.

За блокада на Русия САЩ трябва да формират оперативни групи с ядро от самолетоносачи и кораби, носители на вертолети.

Но руските военни средства са разположени така, че САЩ няма да могат да използват своите самолетоносачи и самолетите F-18, които могат да действат само на разстояние 720 км от самолетоносача.

Затова американските военни могат да използват своите самолети само от Егейско море, а до него самолетоносачите едва ли ще могат да се доберат.

Новите образци руски въоржения ще ги потопят веднага след тяхното преминаване през Гибралтарския пролив.

А американците почти нямат средства за противопоставяне на това, подчетава Василеску.

Той специално отбеляза, в частност, въоръжението, като най-новите руски противокорабни ракети Х-47М2 «Кинжал», притежаващи далечина на действие от 2 000 км, скорост 10 Маха (12 250 км в час) и максимална височина на полета от 40-50 км. По принцип с тях може да се бори американската ракета  RIM-67 SM-2ER с максимална височина до 33 км.

Но е извънредно трудно да се свали «Калибър», защото тя се спуска по-надолу от този таван, докато до целта остават само 50 км, а времето за пуска на противоракети остава е само в рамките на 60 секунди.

При това руската ракета разсейва около себе си до 20 лъжливи цели, затова ще са необходими още 20 противоракети. Но амерниканските кораби могат да изстрелят едновременно само 12.

Василеску предполага, че в борбата с тях може да помогне американската корабна система  Aegis с ракетите SM-3 блокове IIA и IB, разработени за прихващане на ракети на височина от 80 до 150 км, но те губят своята точност на височина по-малко от 80 км.

Но руските военни имат и други хиперзвукови ракети, в частност,  3М22 «Циркон». Ракета е способна да прелети хиляди километи и да развие скорост от осем Маха  (9 800 км/ч) на височина  40 000 метра, тя може да маневрира при приближаването си към целта.

А кинетичната енергия на нейния удар е 50 пъти по-висока, отколкото при ракетите, летящи със дозвукова скорост, добавя експертът.

Русия има още и ракетния комплекс «Авангард» с междуконтинентални балистични ракети, които могат да носят ядрени бойни глави.

Те влизат в атмосферата със скорост до 20 Маха  (24 500 километра в час), ракетата се държи по съвсем различен начин от другите балистични ракети, защото може рязко да променя посоката на полета си и отново да набира височина. При това за нейното поражение ще са необходимо минимум 50 противоракети.

В момента САЩ не са способни да спретнат морска блокада на Русия, Пентагонът за разлика от своя министър на вътрешните работи разбира, че Русия притежава съвременни средства за защита на своите интереси, завършва Василеску.

Петя Паликрушева

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;