„Европейският съюз (ЕС) се нуждае от дълбоки реформи, които са доста по-различни от тези неща, които Жан-Клод Юнкер анонсира преди време“. Това каза политическият анализатор Мирослав Попов в интервю за предаването „12+3“.

Според Попов Европа не разбира как трябва да се третира, да се изисква от националните държави членки на ЕС:

„Европа има огромен проблем – тя не разбира какво се случва с нея самата. В човешката биография това обикновено са два периода – пубертет и много късна възраст.

За съжаление, Европа не искам да я сложа нито в едната, нито в другата възрастова група, но стана нещо подобно. Това си има съвършено конкретни причини. /…/

Истината е, че неолиберализма не понася националните държави и воюва с тях на 32 дъски, ако играете шах едновременно, защото националните държави оспорват абсолютното всевластие на глобалния капитал, като си позволяват да разсъждават по разни въпроси – имат мнение“.

Попов обясни, че Виктор Орбан е спечелил изборите в Унгария заради категорично заявеното от него желание да защитава националните интереси.

Европейските социалистически и социалдемократически партии освободиха огромно политическо поле, където се настани неолиберализма, каза още той и добави:

„Част от европейските ръководства на левите партии решиха, че е много хитро да възприемат част от инструментариума на неолиберализма, да го прилагат практически и да разчитат, че хората си знаят, че са леви, но това се оказа стратегическа грешка, която доведе до катастрофата например на френската социалистическа партия.

Това стана, защото не разбраха, че лявата партия е фокусирана върху социалните въпроси.

Вместо това те допуснаха да им се внуши, че големите въпроси са други“.

Интервю на Петър Волгин от БНР с Мирослав Попов

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;