«На 06.10.2018 година в 14.27 часа на тел. 112 е подаден сигнал за намерен женски труп на крайбрежната алея на тенис кортовете в град Русе. Трите лица, подали сигнал, първоначално са забелязали на бетонната алея непосредствено до река Дунав, петно от кръв и слушалки на земята. Проследявайки кървавата следа, стигат до женски труп, който е в храстите в непосредствена близост до алеята.

Незабавно в Областна дирекция-Русе е създадена организация за бързи и неотложни действия по отношение на местопрестъплението. Незабавно с моя заповед и организация от заместник-главния секретар на МВР са насочени екипи от Главна дирекция „Национална полиция», които са специализирани по работа по тежки криминални престъпления, изнасилвания, убийства.

Отивайки на място, е сформиран щаб, който е предприел бързи действия по изясняване на всички факти и обстоятелства както на местопрестъплението, така и е отпочната работа по изучаване на жертвата и издигане на версии за възможни мотиви и версии, които да ни насочат към евентуален извършител. Още в самото начало е започната работа и до момента не се изключва нито една версия, която е издигната, както свързана с личния живот на жертвата, така и с нейната професионална дейност. Знаете всички, тя е в Управителния съвет на местна телевизия в региона.

Започната е проверка на всички факти и обстоятелства, работа с лица. Незабавно е изготвен списък на лица от криминалния контингент, проявени по линията и е започната работа с тях. Извършен е оглед на местопрестъплението, иззети са множество находки и са назначени съответните експертизи, които да дадат наличие на веществени доказателства, водещи към извършителя. Вследствие на тези оперативно-издирвателни и процесуално-следствени действия, са изведени няколко основни насоки за работа и по конкретни лица.

Множество от тези лица са задържани с полицейска заповед до 24 часа в Областна дирекция — Русе с оглед изясняване и изчистване на тяхното алиби за времето на извършване на престъплението. След като не е потвърдена тяхна съпричастност към престъпното деяние, те са освободени. В хода на работата стигнахме до лице, което във вчерашния ден, снощи късно беше задържано от немската полиция вследствие на наше искане, спазвайки европейските механизми за взаимодействие по линия на сътрудничество по сигурността.

Лицето е Северин Надеждов Красимиров, роден 1997 година в град Русе, живущ в град Русе. Адресът, който е обитавал, е в близост до мястото на извършване на престъплението. По отношение на това лице има криминална регистрация, която е от 2007 година по член 194 — кражба на цветни метали. Други данни за извършени от него престъпления няма.

В хода на работата са иззети достатъчно веществени доказателства, които свързват пряко лицето с местопрестъплението и с жертвата. Част от ДНК експертизите са готови, които дават информация за наличие на ДНК материал по дрехите, с които е бил извършителя както от жертвата, така и негов ДНК материал, както и негов ДНК материал върху трупа на жертвата.

Естествено, има множество назначени експертизи и към момента Института по криминалистика работи, така че очакваме още доказателства, които да свързват пряко извършителя с жертвата. Продължаваме да работим по всички издигнати версии».

Това съобщи Българското национално радио

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ;