Независимо от Стратегията за националната сигурност и растящото съгласие вътре в американската отбранителна общност, американската общественост едва ли разбира, че последствията от войната между крупните държави могат да се окажат по-серизни, отколкото последствията, с които Америка се сблъсква в резултат на военните си кампании в Ирак и Афганистан, пише експертът от американската недържавна корпорация РАНД Майкъл Спиртас в своята статия за изданието The Hill.

Той отбелязва, че Русия и Китай имат ядрено оръжие и средства за неговата доставка на територията на континентална Америка, което може да се превърне в колосални загуби. Болшинството граждани на САЩ вероято въобще не си представят какви ще бъдат последствията.

Дори ако конфликтът с РФ и КНР се ограничи с използването на обичайните въоръжения, това все пак ще доведе до многобройни жертви, в това число сред мирното население, до загубата на стъпоструваща техника, кораби, друго оборудване. Ще бъде нарушена работата на икономиката, се казва в материала.

Войната с Китай ще окаже такова въздействие върху търговията, че споровете за днешните тарифи ще изглеждат детски игрички. Според автора, по-разумно е днес Америка да направи всичко възможно, за да предотврати глобалния конфликт, за да победи в бъдеще, ако войната все пак започне.

Пентагонът купува нови самолети, укрепва базите си в Източна Азия, изгражда нови кораби, разработва нови средства за сухопътните войски. Но предстои още много работа, пише той.

Експертът посочва необходимостта да НЕ се използва бойният опит от Афганистан и Ирак. По време на ученията трябва да е налице подготовка за мащабен конфликт с Русия и Китай, но тези въпроси на този етап се отработват слабо, пише експертът.

Спартас отбелязва също, че много специалисти се съмняват в достатъчния брой междуконтинентални ракети във военното ведомство, необходими за война с крупни държави.

Мащабите на заплахата за САЩ остават неясни, но те могат да се окажат катастрофални, пише експертът.

Затова е по-добре да се подготвяме за войната сега, отколкото да се сблъскаме с неминуемото поражение, завършва авторът.

News Front

Тагове: ; ; ; ;